Atsevišķām vienībām obligātais dienests Igaunijā tiks pagarināts līdz 12 mēnešiem

Ārvalstīs
ERR.ee/Sargs.lv
Igaunijas rezerves karaspēka mācības
Foto: Sõdurileht

Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs (Hanno Pevkur) ierosinājis atsevišķās vienībās pagarināt Igaunijas Bruņoto spēku obligātā dienesta maksimālo ilgumu no pašreizējiem 11 mēnešiem līdz 12 mēnešiem. Pagarināts dienesta ilgums plānots pretgaisa aizsardzības un krasta aizsardzības vienībās, ziņo Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR.ee”.

Pašreizējais Igaunijas obligātā dienesta likums pieļauj vienu gadu ilgu dienestu, taču valdības noteikumi nosaka tikai 11 mēnešus.  

Iesniegtie valdības noteikumu grozījumi paredz, ka šis ierobežojums dažām specialitātēm tiks atcelts. Igaunijas aizsardzības ministrs uzskata, ka izmaiņas nepieciešamas jaunu un sarežģītu ieroču sistēmu personāla apmācībai un komplektēšanai.

"Pirmkārt, tas attieksies uz artilēriju, jo ienāks jaunas “K9 Thunder” pašgājējhaubices. Tas skars arī jūras spēkus, ienākot jaunām pretkuģu raķetēm, kā arī gaisa spēkus, kuri tiks papildināti ar vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu. Šo sistēmu apkalpēm, pirmkārt, ir nepieciešams nedaudz ilgāks apmācības laiks, otrkārt, nedaudz ilgāks militārais dienests," medijiem sacīja H.Pevkurs.

Igaunijas bruņoto spēku komandieris ģenerālis Martins Herems tūlīt pēc stāšanās amatā 2018. gadā sacīja, ka personāla trūkumu varētu atrisināt ar obligātā dienesta karavīriem, kuri dienesta laikā tiktu norīkoti kara laika norīkojumā.  Valdībai piedāvātais noteikumu grozījums dod iespēju to izdarīt, savukārt iesaukšana notiktu divas reizes gadā, lai nodrošinātu kritisko ieroču sistēmu kaujas gatavību jebkurā diennakts laikā.

"Vīrieši, kuriem jādien kaujas gatavības vienībās, tiks iesaukti janvārī un jūlijā. Mēs viņus apmācīsim apmēram pusgadu, otru pusgadu viņi būs kaujas gatavībā," Igaunijas medijam “ERR.ee” atzīst ģenerālis M.Herems.

Arī Somijā tiek izmantota līdzīgu sistēma, sacīja ģenerālis M.Herems. "Tomēr ir valstis, kur termiņš ir vēl garāks, piemēram, Dienvidkoreja un Izraēla," viņš piebilst.

Kā atzīst Igaunijas bruņoto spēku komandieris, lielāko daļu iesaucamo izmaiņas neskars. Paredzēts, ka grozītie noteikumi spēkā stāsies vasarā.

"Izmaiņas sāksies 2023. gada jūlijā, kad ieradīsies pretkuģu raķešu vienība,” sacīja ģenerālis, norādot, ka gadījumā, ja nākamā iesaucamo grupa 2024. gada janvārī būs kaujas gatavībā ātrāk nekā pēc sešiem mēnešiem, dienests var būt īsāks.

"Tas nozīmē, ka dienests varētu būt 11 mēneši un 1 diena, un tas varētu būt arī 11 mēneši un 29 dienas," piebilst ģenerālis M.Herems.

Līdz šim iesaucamie dienēja vai nu astoņus, vai 11 mēnešus, atkarībā no bruņoto spēku vienības, kurā viņi iestājās. 

Dalies ar šo ziņu