Kačiņskis: Polija plāno aizsardzībai atvēlēt 5% no IKP

Ārvalstīs
LETA/EURACTIV
Polijas tanks mācību laikā/Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Polijas tanks mācību laikā/Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Polija drīzumā aizsardzībai tērēs 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), taču galamērķis ir palielināt šos izdevumus līdz 5% no IKP, paziņojis valdošās nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņskis.

Šobrīd Polija aizsardzībai tērē 2,4% no IKP, un tādējādi tā jau ir sasniegusi NATO nosprausto mērķi līdz 2024. gadam panākt, ka katra alianses dalībvalsts aizsardzībai atvēl vismaz 2%.

Tomēr Polija plāno turpināt palielināt aizsardzības tēriņus, lai Krievija tai neuzbruktu, PiS kongresā uzsvēris Kačiņskis, piebilstot, ka poļiem nepieciešama stipra armija, lai atturētu Maskavu no agresijas.

Saskaņā ar jauno likumu par nacionālo aizsardzību 3% latiņu Polija sasniegs jau nākamgad. Ja arī citas valstis nepalielinās savus aizsardzības tēriņus, tad, sasniedzot 5% atzīmi, Polija kļūs par NATO dalībvalsti, ka aizsardzībai proporcionāli atvēl visvairāk līdzekļu.

Šobrīd visvairāk aizsardzībai tērē ASV, kas tam atvēl 3,5% no IKP.

Kačiņskis neatklāja, kad Varšava paredz savus aizsardzības izdevumus palielināt līdz 5% no IKP.

Ievērojams aizsardzības izdevumu pieaugums liks Krievijai secināt, ka uzbrukums Polijai ir nesaprātīgs un lemts neveiksmei, norādījis PiS līderis.

Dalies ar šo ziņu