Audzis Krievijas iedzīvotāju atbalsts Kremlim un citām valsts institūcijām

Ārvalstīs
Sargs.lv/ Ļevada-centr
Putins
Foto: AP/Scanpix

Pēdējās nedēļas laikā strauji audzis Krievijas iedzīvotāju atbalsts valsts institūcijām un arī Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam. Viņa darbības pašlaik atbalsta 83% iedzīvotāju, kas ir par 14 procentpunktiem vairāk nekā šī gada janvārī. Tikmēr Krievijas premjerministra Mihaila Mišustina darbošanos atbalsta 71%, federālo valdību - 70%, gubernatoru darbošanos - 69%, bet Krievijas Valsts Domes darbības atbalsta 59% aptaujāto, liecina Krievijas Sabiedriskās domas pētījumu organizācijas “Ļevada-centr” dati.

Kremļa opozīcijā un arī Rietumu pasaulē salīdzinoši augsti vērtētā pētījumu centra “Ļevada-centr” iegūtie dati demonstrē vairākas lietas. Pirmkārt, tāpat kā prokremliskie socioloģiskie dienesti, arī “Ļevada-centr” uzrāda atbalsta pieaugumu valsts institūcijām kara Ukrainā kontekstā 10 līdz 14 procentpunktu robežās.

Otrkārt, atšķirībā no prokremliskā Krievijas sabiedrības viedokļa izpētes centra “VCIOM”, kurš uzrāda uzticības reitingu V. Putinam 80,6% apmērā, “Ļevada-centr” uzrādītais uzticības reitings Krievijas līderim ir ievērojami mazāks – 44%, bet dinamika par uzticības reitinga pieaugumu V. Putinam abiem socioloģiskajiem dienestiem ir līdzīga. Attiecīgi “VCIOM” uzrāda uzticības reitinga pieaugumu V. Putinam pirmajā kara mēnesī par 13,1 procentpunktu un “Ļevada-centr” – par 10 procentpunktiem.

Tomēr jāņem vērā, ka kara apstākļos jebkādi socioloģiskie dati ir jāvērtē kritiski, taču ir ticams, ka iedzīvotāju atbalsts V. Putinam tiešām varētu būt audzis, un Kremļa saimnieka pārsvars popularitātes un uzticības ziņā, salīdzinot ar citām amatpersonām, tikai turpina pieaugt.

Krievijas aizsardzības ministra Sergejs Šoigu uzticības reitings pirmajā kara mēnesī ir 16%, bet premjerministra M. Mišustina un ārlietu ministra Sergeja Lavrova uzticības reitings  sasniedz 15%.

Pēdējo reizi tik augsts atbalsts V. Putina darbībām prezidenta amatā un viņa uzticības reitings tika fiksēti 2017. gadā, kad Krievijas sabiedrībā vēl valdīja Krimas aneksijas eiforija un nebija uzsākts pensijas vecuma celšanas process, kas ievērojami ietekmēja V. Putina reitingu kritumu.

Dalies ar šo ziņu