Lielbritānijas Gaisa spēku bāzē Leikenhītā ieradušies pirmie “F-35” iznīcinātāji

Ārvalstīs
Sargs.lv/ac.NATO.int
F-35
Foto: Foto: ASV Gaisa spēki

15. decembrī Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku bāzē Leikenhītā ieradās pirmie piektās paaudzes iznīcinātāji “F-35A Lightning II”, kas turpmāk atradīsies tur pastāvīgas ASV gaisa spēku eskadriļas sastāvā. Tādējādi Lielbritānija kļūst par pirmo valsti Eiropā, kur atradīsies šāda gaisa spēku vienība ar modernākajiem ASV lidaparātiem.

Kā norāda NATO gaisa spēku pavēlniecības ģenerālis Džefs Harrigians (Jeff Harrigian), sabiedroto spēki trenējas kopā visdinamiskākajās situācijās, un tam nepieciešams visprogresīvākais aprīkojums. Tāpēc Eiropā aizvien aktīvāk jāizvieto ASV modernākie iznīcinātāji “F-35”.

“Līdz šim brīdim noiets garš ceļš, tagad redzesloks tiek paplašināts, tāpat kā tas, ko  koalīcijas spēki varēsi kopā paveikt,” viņš saka.

Modernie iznīcinātāji būs 495. kaujas eskadriļas sastāvā, iesaukti arī par valkīrām. Plānots, ka kopumā jaunajā gaisa spēku vienībā būs 24 lidaparāti, kas tiks piegādāti pakāpeniski.

Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku bāze Leikenhītā par Eiropā pirmo “F-35” iznīcinātāju vienības mājvietu tika izvēlēta 2015. gadā, jo bāzē ir gan atbilstoša infrastruktūra, gan iepriekšēja pieredze tik daudzu  gaisa kuģu uzņemšanā. Tāpat arī Apvienotajai Karalistei ir būtiska loma apmācību procesā un kaujas gatavības nodrošināšanā.

Šobrīd dažas Eiropas valstis jau izmanto “F-35” iznīcinātājus, tāpat tie dažreiz rotācijas kartībā veic pienākumus NATO Baltijas gaisa patrulēšanas operācijā. Līdz ar to būs iespēja veikt kopīgus treniņus arī ar Lielbritānijā izvietotajiem “F-35” lidaparātiem, uzlabojot savietojamību un palielinot sabiedroto gaisa operāciju

“Sargs.lv” jau rakstīja – ASV Gaisa spēki jau šī gada sākumā paziņoja, ka Lielbritānijā gatavojas izvietot savu pirmo pastāvīgo eskadriļu, kas sastāvēs no vairāk nekā 50 iznīcinātājiem “F-35”. Lai bāzi labiekārtotu tik daudzu iznīcinātāju uzņemšanai un izvietošanai, tika uzbūvēti vairāki angāri un īpašs simulators, kā arī cita infrastruktūra.

Dalies ar šo ziņu