ASV bumbvedēji B-52 un iznīcinātāji F-35 pirmoreiz piedalās mācībās virs Ziemeļjūras

Militārās mācības
Sargs.lv/ Stars and Stripes
B-52
Foto: Foto: Airman 1st Class Jesse Jenny/usafe.af.mil

ASV Gaisa spēku bumbvedēji B-52 un iznīcinātāji F-35 ceturtdien pievienojās desmitiem citu lidmašīnu vērienīgajās kaujas vingrinājumā “Boint Blank” virs Ziemeļjūras, tādējādi Eiropā demonstrējot sabiedroto gaisa kuģu modernākās kaujas spējas un trenējot sadarbību, raksta ASV izdevums “Stars and Stripes”.

Kā norāda ASV Gaisa spēku 48. kaujas vienības, kas izvietota Karalisko gaisa spēku bāzē Leikenhītā, Lielbritānijā, komandieris pulkvedis Džeisons Kamileti (Jason Camilletti), sadarbība, kas sākusies kā neliela vietēja līmeņa mācību iniciatīva starp ASV un Lielbritānijas Karaliskajiem gaisa spēkiem, tagad izaugusi par liela mēroga vingrinājumiem, kas apvieno gan kopīgus līdzekļus, gan personālresursus no dažādām valstīm.

Šī bija pirmā reize, kad ASV tālās darbības bumbvedēji no ASV Globālo operāciju pavēlniecības un iznīcinātāji F-35 no ASV Jūras kājnieku iznīcinātāju 211. eskadriļas piedalās mācībās, kuras katru gadu Eiropā tiek organizētas vairākas reizes. Šogad tajās pirmo reizi piedalās arī 510. un 555. iznīcinātāju eskadriļas iznīcinātāji F-16 no Aviano Gaisa spēku bāzes Itālijā.

Image
B-52
Foto: Foto: Tech. Sgt. Rachel Waller/usafe.af.mil
Foto: Tech. Sgt. Rachel Waller/usafe.af.mil

Kopumā vingrinājumā virs Ziemeļjūras kaujas spējas trenē vairāk nekā 50 lidmašīnu, ieskaitot kara lidmašīnas no Lielbritānijas un Nīderlandes, praktizējot augstākās klases cīņu, kas vērsta uz ceturtās un piektās paaudzes pretgaisa aizsardzības integrāciju, ziņo ASV Gaisa spēki.

Pretgaisa mācībās “Point Blank” fokuss likts uz gaisa kontroles saglabāšanu, neitralizējot ienaidnieka lidmašīnas un raķetes, kā arī cita veida draudus gaisa operāciju veikšanai.

Šīs mācības ir jaunākais gaisa spēku vingrinājums apmācību ciklā, kas visā Eiropā tiek organizēts saistībā ar sešu ASV stratēģisko bumbvedēju B-52 izvietošanu kontinentā. Lai pievienotos šīm mācībām, kārtējā rotācijas grupa no ASV 5. Bumbvedēju vienības Eiropā ieradās jau augusta beigās. Vingrinājuma galvenais mērķis – atturēšanas politikas stiprināšana, sūtot signālu Krievijai. Iepriekš Misijas ietvaros notikušo lidojumi arī virs Ukrainas, kā arī Baltijas un Melnajām jūrām.

Dalies ar šo ziņu