Analītiķi: Eiropas gaisa spēkiem jāpielāgojas atbalsta sniegšanai F-35 iznīcinātājiem

NATO
Sargs.lv/DefenceNews.com
F-35
Foto: Foto: NATO.int

NATO valstīm, kurās nav piektās paaudzes F-35 kaujas reaktīvo lidmašīnu, vajadzētu pielāgot savus gaisa spēkus pašlaik attīstītāko lidmašīnu atbalstam, uzskata domnīcas “Rand” analītiķi.

Pēc ASV Eiropas spēku pavēlniecības pasūtījuma veiktajā pētījumā norādīts, ka F-35, pateicoties tā maskēšanās tehnoloģiju un sensoru mijiedarbībai, būtu vienīgā kaujas lidmašīna, kas hipotētiska konflikta gadījumā būtu piemērota pirmajam kontaktam ar Krievijas bruņotajiem spēkiem.

Analītiķu ieskatā, tām valstīm, kuras jau noslēgušas līgumu ar kompāniju “Locheed Martin” par šo iznīcinātāju iegādi, stratēģiski vajadzētu plānot un gatavoties pirmajam kontaktam ar potenciālo pretinieku. Savukārt pārējām valstīm vajadzētu koncentrēties uz atbalsta sniegšanu operācijās, kuru priekšplānā būtu jaunākās paaudzes iznīcinātāji.

Image
F-35
Foto: Foto: NATO.int
Foto: NATO.int
Lielbritānija, Nīderlande, Dānija, Norvēģija, Beļģija un Itālija ir tās NATO dalībvalstis, kuras pašlaik ir ceļā uz F-35 lidmašīnu iekļaušanu savā bruņojumā. Par vienu pakāpi zemāk, “Rand” analītiķu skatījumā, ir tādas valstis kā Vācija vai Francija, kuru “Eurofighter” un “Rafale” flotēm ir pietiekami attīstīti sensori, lai tos uzskatītu par “ceturtās paaudzes plus” lidaparātiem.

Ziņojuma ieteikumu pamatā ir hipotētisks Krievijas uzbrukums un alianses austrumu teritoriju aneksija.

“Viens no scenārijus caurvijošiem motīviem ir Krievijas valdības aprēķins par savu sauszemes spēku pārsvara izmantošanu, lai okupētu kādu NATO teritorijas daļu un izvietotu tajā pretgaisa spēkus. Krimas aneksijai līdzīgā stratēģija radītu dilemmu, kas spētu politiski sašķelt NATO, rezultējoties sarunu uzsākšanā,” teikts dokumentā.

Analītiķi uzskata, ka piektās paaudzes iznīcinātāju spēja izvairīties no Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmām, kā arī sniegt ievērojamu ieguldījumu konflikta pirmajās stundās, visticamāk, uzlabotu alianses atturēšanas spējas, palielinot ar iepriekš minētā scenārija īstenošanu saistītos riskus.

Jānorāda, kaRand” analīze aptver tikai vienu dimensiju iespējamā konfrontācijā ar Krieviju. Gaisa un jūras līdzekļi, arī kiberieroči informācijas karadarbībai arī veidotu kaujas lauku potenciāli neparedzamos veidos, nemaz nerunājot par pārsteiguma spējām, ko katra no pusēm varētu izmantot, lai anulētu pretinieka tehnoloģiskās priekšrocības.

Image
F-35
Foto: Foto: NATO.int
Foto: NATO.int

Pēc analītiķu domām – Eirāzijas kontinentā spēcīgāko gaisa spēku pamatā ir jābūt  to sastāvdaļu savietojamībai. Iznīcinātāji bez īpašām maskēšanās tehnoloģijām parasti spēj pārvadāt vairāk ieroču nekā F-35, kas joprojām ir svarīgs faktors pēc tam, kad attīstītāki iznīcinātāji ir novērsuši sākotnējos draudus.

Eiropas valstis jau pēta sestās paaudzes iznīcinātāju versijas, proti, projektu “Tempest”, ko vada Lielbritānija, kā arī projektu “Future Combat Air System”, ko vada Francija un Vācija. Plānots, ka nākamās paaudzes iznīcinātāji alianses dalībvalstu bruņojumā varētu nonākt ap 2040.gadu, tādēļ nav ņemti vērā “Rand” veiktajā pētījumā.

Dalies ar šo ziņu