Pirmo reizi gaisā pacēlies ASV Gaisa spēku 6. paaudzes iznīcinātāja prototips

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/DefenseNews
F-35
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

ASV Gaisa spēki 14. septembrī paziņojuši, ka pirmo reizi gaisā pacēlies jaunā, 6. paaudzes iznīcinātāja prototips. Ņemot vērā, ka jauno iznīcinātāju izstrādes programma ir sākusies pavisam nesen, šāds paziņojums ir pārsteigums, vēsta portāls “Defense News”.

Jaunās programmas uzdevums ir izstrādāt iznīcinātāju, kas spētu aizstāt gan gaisa kaujas iznīcinātāju F-22, gan daudzfunkcionālo kaujas lidmašīnu F-35. Pēdējo reizi līdzīgs paziņojums izskanēja pirms 20 gadiem, kad programmas “Joint Strike Fighter” ietvaros tika prezentēts iznīcinātāja F-35 “Lighting II” prototips.

ASV Gaisa spēku sekretāra vietnieks tehnoloģiju, apgādes un ieviešanas jautājumos Vils Ropers (Will Roper) intervijā aizsardzības portālam “Defense News” norādīja, ka jaunā iznīcināja projektu ASV gaisa spēki īsteno iepriekš nepieredzētā veidā, līdz ar to gada laikā izdevās veikt nepieciešamo izpēti, virtuāli testēt jaunās sistēmas un izveidot lidotspējīgu prototipu. Tādējādi jaunā programma uzskatāmi demonstrējusi ASV Aizsardzības industrijas spējas īsā laikā izstrādāt sarežģītus, modernus projektus.

Pašlaik par jauno iznīcinātāju zināms ir ļoti maz. V.Ropers atteicās sniegt sīkāku informāciju par prototipu skaitu, lidojuma datiem un uzņēmumu, kas tos būvē. Pagaidām nav pieejama informācija ne par jaunās paaudzes lidaparāta uzdevumiem, vadības formu u.c. tehniskajiem datiem. Iznīcinātāja projekts ir daļa no “Nākamās paaudzes gaisa kontroles” programmas (Next Generation Air Dominance - NGAD), kuras ietvaros ASV Gaisa spēki plāno vienā tīklā apvienot iznīcinātājus, dronus un citas platformas. V. Ropers atteicās komentēt, cik ilgs laiks varētu būt nepieciešams, lai uzsāktu jaunā iznīcinātāja ražošanu, atzīmējot tikai to, ka tas izdarāms “visai ātri” un ka šis jautājums jau varētu būt lemjams 2022. gada fiskāla budžeta plānošanā.

Dalies ar šo ziņu