ASV Gaisa spēki Lielbritānijā plāno izvietot pastāvīgu “F-35” iznīcinātāju vienību

Ārvalstīs
Sargs.lv/Military.com
F-35
Foto: Foto: AFP/Scanpix

ASV Gaisa spēki Lielbritānijā gatavojas izvietot savu pirmo pastāvīgo eskadriļu, kas sastāvēs no vairāk nekā 50 iznīcinātājiem “F-35”, un jau tagad tiek meklēti veidi, kā nākotnē labāk apmācīt un sadarboties ar citiem Eiropas sabiedrotajiem, vēsta ziņu vietne “Military.com”.

Plānots, ka 2021. gadā aptuveni 80 jūdzes uz ziemeļaustrumiem no Londonas, nosēdīsies pirmais no aptuveni 54 plānotajiem iznīcinātājiem “F-35A”. Jau šobrīd tiek būvēti divi angāri un īpašs simulators, kā arī cita infrastruktūra, lai nākotnē veiktu apmācību operēt ar šiem iznīcinātājiem.

Kā norāda ASV Gaisa spēku 48. kaujas aviobrigādes personāla vadītājs pulkvežleitnants Dereks Sisverda (Derek Syswerda), par spīti Covid-19 pandēmijas radītajiem izaicinājumiem, plānots, ka lidmašīnas Lielbritānijā ieradīsies pēc iepriekš noteiktā grafika. Viņš sagaida, ka amerikāņu lidmašīnas būs daļa no daudz plašākas kopīgas operācijas ar Apvienotās Karalistes “vienaudžu” lidmašīnām “F-35B”, kuras atrodas netālu esošajā Lielbritānijas Karalisko Gaisa spēku Marhamas bāzē.  

Arī ASV aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs Kristofers Millers, pirms Ziemassvētkiem viesojoties Karalisko gaisa spēku bāzēs Leikenhītā un Mildenhalā, jau saņēmis klasificētu instruktāžu par plānoto vēsturisko kopīgo operāciju, kuras laikā ASV iznīcinātāji kopā ar Lielbritānijas rīcībā esošajām kaujas lidmašīnām varēs operēt no Apvienotās Karalistes aviācijas bāzes kuģa “HMS Queen Elizabeth”.

Kā izteicies Karaliskās flotes kaujas kuģu grupas komandieris flotiles admirālis Stīvs Mūrhauzs, tādējādi aviācijas bāzes kuģis “HMS Queen Elizabeth” darbosies ar lielāko 5. paaudzes iznīcinātāju gaisa grupu, kas vienuviet darbojas kopā. “Karaliskās flotes vadībā ar sabiedroto atbalstu NATO varēs parādīt savus “muskuļus”, sūtot skaidru signālu, ka Apvienotā Karaliste nopietni uztver savu lomu globālās drošības arēnā,” viņš norāda.

Paredzams, ka līdz 2023. gadam Lielbritānijā esošajā bāzē būs visas 54 ASV Gaisa spēku reaktīvās lidmašīnas, apvienojot arvien pieaugošo “F-35” lidmašīnu paaudzes spēku visā Eiropā, kurā līdz šim bija izvietoti aptuveni 60 šie reaktīvie lidapartāti, taču neviens no ASV.

Kā rezumē pulkvežleitnants Sisverda, viņš cer, ka šāds kaujas lidmašīnu izvietojums Eiropā kalpos kā labs atturēšanas paņēmiens, kas nekad dzīvē nebūs jāizmanto tā tiešajam pielietojumam.

Dalies ar šo ziņu