ASV Kongresā atbalsta aizsardzības likumu, paredzot Ukrainas un Baltijas drošības stiprināšanu

Ārvalstīs
Sargs.lv/Reuters/RFE/RL
Kapitolijs
Foto: Foto: Pixabay.com

ASV pārstāvju palāta apstiprinājusi 770 miljardu ASV dolāru vērto aizsardzības likumprojektu, kas nodrošina finansējumu Ukrainas militārajam atbalstam, Baltijas valstu aizsardzības stiprināšanu, kā arī paredz vērsties pret Ķīnas augošo ietekmi.
 

Likumprojekts tika pieņemts 7. decembrī  īsi pēc ASV prezidenta Džo Baidena sarunas ar Krievijas autoritāro līderi Vladimiru Putinu.

Pārstāvju palātas atbalstītais likumprojekts paredz, ka Ukrainas bruņotie spēki Ukrainas Drošības palīdzības iniciatīvas ietvaros no ASV saņems 300 miljonu ASV dolāru vērtu militāro palīdzību. Savukārt četri miljardi ASV dolāru ir paredzēti Eiropas aizsardzības iniciatīvai. Vēl 150 miljoni ASV dolāru atvēlēti Baltijas valstu drošības sadarbības stiprināšanai.

Atšķirībā no sākotnējā piedāvājuma šī likuma redakcija neiekļauj obligātu sankciju piemērošanu Krievijas virzītajam gāzes vada projektam “Nord Stream 2”. Tāpat likumprojektā atcelti aizliegumi ASV pilsoņiem iegādāties Krievijas valsts parādzīmes.

Likumprojektā kā prioritāte noteikta arī Ķīnas atturēšana, piešķirot 7,1 miljardu ASV dolāru Klusā okeāna atturēšanas iniciatīvai. Likumā noteikts arī ASV kongresa atbalsts Taivānas aizsardzībai un noteikts aizliegums ASV Aizsardzība departamentam iepirkt no Ķīnas tādus produktus, kas ražoti Ķīnas Sindzjaņas reģionā, izmantojot piespiedu darba spēku.

ASV Aizsardzības likums Kongresa Pārstāvju palātā tika pieņemts ar spēcīgu abu partiju pārstāvju atbalstu. Gaidāms, ka šonedēļ par to balsos ASV Senāts.

Dalies ar šo ziņu