Pentagons paziņo par 125 miljonu dolāru palīdzības paketi Ukrainas bruņotajiem spēkiem

Ārvalstīs
Sargs.lv/ defense.gov
Pentagons
Foto: Foto: Pixabay.com

ASV Aizsardzības departaments paziņojis par jaunu 125 miljonu ASV dolāru vērtu palīdzības paketi atbalstam Ukrainas bruņoto spēku attīstībai, paredzot līdzekļus gan personāla apmācībai, gan ekipējuma piegādei, tostarp, letālajam bruņojumam, liecina Pentagona paziņojums.

Līdzekļi piešķirti Ukrainas Drošības palīdzības iniciatīvas ietvaros. Par šiem līdzekļiem Ukrainas bruņotajiem spēkiem tiks nodrošināta apmācība, ekipējuma piegāde, kā arī uzraudzība, lai sekmētu Ukrainas bruņoto spēku spēju nodrošināt valsts teritoriālo integritāti, robežu drošību un uzlabotu savstarpējo savietojamību ar NATO spēkiem.

Kā norāda Pentagons, šis līdzekļu piešķīrums vēlreiz apstiprina ASV apņēmību piegādāt Ukrainai arī letālos aizsardzības ieročus, ļaujot valstij sevi daudz labāk un efektīvāk aizsargāt pret Krievijas agresiju.

Palīdzības paketes ietvaros ASV Ukrainai papildus piešķirs divus pilnībā apbruņotus MARK VI patruļkuterus, lai palielinātu Ukrainas spējas aizsargāt tās teritoriālos ūdeņus. Kopumā ASV apņēmusies Ukrainai piegādāt astoņus šī tipa patruļkuterus.

ASV Palīdzības paketē iekļauta arī artilērijas uzbrukuma agrīnās brīdināšanas radaru piegāde, kā arī taktiskais aprīkojums. ASV Ukrainai sniegs atbalstu nodrošinot tās bruņotos spēkus arī ar satelītuzņēmumiem un to analīzes iespējām.

Līdz ar letālo palīdzību Ukrainai tiks piešķirts atbalsts arī militārās medicīnas spēju attīstībā.

Šim gadam atlikušais 150 miljonu ASV dolāru atbalsts no ASV valdības atbalsta programmas tiks piešķirts pēc tam, kad ASV kongress, sadarbībā ar ASV Aizsardzības departamentu un Valsts departamentu būs pārliecinājies, ka Ukraina ir īstenojusi galvenās aizsardzības nozares reformas, ko tālākas palīdzības sniegšanai pieprasa ASV Nacionālās aizsardzības autorizācijas akts.

ASV Aizsardzības departaments iedrošina Ukrainu turpināt uzsāktās reformas, kuru mērķis ir palielināt pilsonisko kontroli pār valsts bruņotajiem spēkiem, veicināt caurskatāmību un paļāvību aizsardzības nozares iepirkumos, kā arī veicināt bruņoto spēku modernizāciju un attīstību, lai tie iespējami ātrāk sasniegtu NATO standartus.

ASV kopš 2014. gada Ukrainas drošības stiprināšanai jau novirzījusi vairāk nekā 2 miljardus ASV dolāru. ASV arī turpmāk apliecina, ka sniegs palīdzību Ukrainas bruņoto spēku stiprināšanā, kā arī reformu ieviešanā, lai veicinātu valsts Eiroatlantisko politiku.

Dalies ar šo ziņu