Igaunijas politiķis: Vašingtonas pastāvīgais atbalsts ir ļoti svarīgs visām trim Baltijas valstīm

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee
ASV armija
Foto: ASV un Latvijas karavīri kopā trenējas mācībās "Winter Shield 2021". Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Igaunija ir gatava nostāties līdzās saviem NATO sabiedrotajiem un atbalstīt Ukrainu, taču transatlantiskajai palīdzībai visām trim Baltijas valstīm vajadzētu palielināties vai vismaz palikt līdzšinējā līmenī, uzskata Igaunijas parlamenta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons. Uzturoties ārvalstu vizītē Vašingtonā, viņš ASV politiķiem uzsvēra, ka šobrīd ir ļoti svarīgi demonstrēt NATO sabiedroto vienotību, tai skaitā arī palīdzot ukraiņiem ar reālām aizsardzības spējām, raksta Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR.ee”.

Viņš atzina, ka saistībā ar Krievijas iespējamo militāro aktivitāšu pret Ukrainu eskalāciju, situācija nenoliedzami ir kritiska. “Uzbrukums Ukrainai ir uzbrukums mums visiem, tas ir vērsts pret visām demokrātiskajām valstīm,” sacīja politiķis.

Igaunijas parlamenta Ārlietu komitejas delegācijas vizītes laikā ASV tika uzsvērts, ka ir svarīgi saglabā ASV un Baltijas valstu, tai skaitā Igaunijas, ciešās attiecības.

Savukārt politiķis Indreks Sārs pēc tikšanās apliecināja, ka abu valstu bažas ir kopīgas, un amerikāņi saprot aizsardzības palīdzības nozīmi Igaunijai un pārējām Baltijas valstīm. Pēdējā laika notikumi Baltijas valstu reģionā satrauc arī ASV, kuras viņš nosauca par Igaunijas svarīgāko sabiedroto.

Nākamajā gadā Igaunija, tāpat kā Latvija, atzīmēs 100. gadadienu kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas ar ASV.

Igaunijas parlamenta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs M. Mihkelsons arī piebilda, ka vizītei nevarēja būt labāks laiks kā šis brīdis, kad gan ASV Senāts, gan Pārstāvju palāta apspriež aizsardzības budžetu 2022. gadam.

Baltijas drošības iniciatīvas budžeta pakete jeb aizsardzības palīdzība Baltijas valstīm ir vitāli svarīga tās pašreizējā apjomā kā minimums. Ja tā vēl mazliet pieaugtu, tas palīdzētu aizpildīt būtiskākās nepilnības Igaunijas aizsardzības plānošanā, viņš norādīja.

Dalies ar šo ziņu