ASV valsts sekretārs E. Blinkens par ASV apņemšanos sargāt sabiedrotos aicina spriest pēc darbiem

NATO
Sargs.lv/LETA
ASV valsts sekretārs
Foto: Foto: Evija Trifonova/LETA

ASV apņemšanās nodrošināt Baltijas aizsardzību, tāpat kā NATO 5. pants ir dzelžaina. Ja kādam ir šaubas, vai ASV savu vārdu turēs, tad lai vērtē ASV līdz šim paveikto pēc darbiem. Tā preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču sacīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. Tāpat viņš norādīja – ja NATO sabiedrotie būs stipri, tad stiprākas būs arī Amerikas Savienotās Valstis.

Latvijas un ASV līdzšinējo sadarbību E. Blinkens raksturoja ar trīs atslēgas vārdiem – partnerība, draudzība un līderība. Tāpat viņš atzinīgi vērtē arī to, ka “Latvijai ir stipra balss Eiropas Savienībā” arī Baltkrievijas jautājumā, atbalstot valsts demokrātiskos centienus un nosodot pašreizējo pašpasludinātā Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko režīmu.

Uz jautājumu, vai, redzot to, kas notiek uz Baltkrievijas un ES robežas, kā arī Krievijas pastiprināto militāro spēku savilkšanu Ukrainas pierobežā, ASV apsver iespēju pastiprināt savu militāro klātbūtni reģionā, viņš atbildēja diplomātiski.

“Pirmkārt, ASV prezidents Dž. Baidens paudis savu atbalstu un apņemšanos gan NATO, gan tās partneriem, tai skaitā arī Baltijas drošībai. Tas tiek darīts arī praktiski, piemēram, kaut vai NATO Baltijas gaisa patrulēšanas operācija. Tuvākajās dienās ar partneriem un sabiedrotajiem diskutēsim – kas aliansei būtu jādara, lai stiprinātu sabiedroto drošību,” viņš sacīja, piebilstot – papildu ASV un NATO militāro spēku pastiprināšana Eiropā ir viens no tiem jautājumiem, kas tiekot izvērtēts regulāri.

Tikmēr Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai šodienas sarunas laikā no ASV valsts sekretāra sadzirdējis konkrētu ASV apņemšanos pastiprināt spēku klātbūtni Baltijā, norādīja, ka “pašlaik jaunas apņemšanās nevajag, jo jau esošās ir stipras”. Tajā pašā laikā puses vienojušās ciešāk sadarboties kiberaizsardzības jomā, kurā Latvija līdz šim uzrādījusi labus rezultātus. Latvijas centienus cīņā ar dezinformāciju, atzinīgi vērtē arī E. Blinkens, tāpat arī faktu, ka kopš 2014. gada Rīgā darbojas arī NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs (StratCom).

Raksturojot pašreizējo situāciju Ukrainā un tās robežu tuvumā, abas puses ir vienisprātis, ka gan NATO, gan ES Krievijai ir jāsūta skaidrs signāls – Ukrainas suverenitātes apdraudēšana tiks attiecīgi atvairīta ar politiskiem un ekonomiskiem līdzekļiem, tai skaitā jaunām sankcijām.

Tāpat E. Rinkēvičs uzsvēra, ka 2022. gadā Latvija un ASV svinēs 100. gadadienu, kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas un atklāja, ka arī nākamgad varētu būt gaidāms kāds augsta līmeņa pasākums.

ASV valsts sekretārs Entonijs Džons Blinkens šodien Rīgas pilī tikās arī ar Latvijas Valsts prezidentu Egilu Levitu, pārrunājot galvenokārt reģionālās drošības valstu sadarbības jautājumus un turpmāko valstu sadarbību.

Image
Blinkens
Foto: Valsts prezidents Egils Levits tiekas ar ASV valsts sekretāru Entoniju Džonu Blinkenu, 30.11.2021. Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja
Valsts prezidents Egils Levits tiekas ar ASV valsts sekretāru Entoniju Džonu Blinkenu, 30.11.2021. Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Levits pauda, ka Latvija augstu vērtē ASV spēku klātbūtni reģionā un, ņemot vērā sarežģīto drošības situāciju uz Eiropas Savienības un NATO ārējās robežas, aicināja to vēl vairāk stiprināt.

Savukārt E. Blinkens pateicās Latvijai par NATO ārlietu ministru sanāksmes rīkošanu Rīgā, jo plānots, ka šī pasākuma laikā tiks skatīti alianses nākotnei būtiski jautājumi. Jau ziņots, ka arī ASV ir nopietni nobažījušās par Krievijas bruņoto spēku koncentrēšanu pie Ukrainas robežām, tāpēc arī NATO ir svarīgi būt spēcīgai un spēt ātri atvairīt potenciālus apdraudējumus, tai skaitā meklējot veidus, kā atbalstīt Ukrainu tās aizsardzības spēju stiprināšanā.

Tāpat viņš apliecināja, ka ASV prezidents Džo Baidens atbalsta Baltijas reģiona drošību un NATO 5. pantu, atzīmējot, ka šodien notiekošajā NATO ārlietu ministru sanāksmē šie jautājumi tiks rūpīgi pārrunāti.

Valsts prezidents uzsvēra, ka transatlantiskās saites nozīmīgas ne vien aizsardzības, bet arī ekonomikas un demokrātijas stiprināšanas jomās. Tāpēc E. Levits aicināja ASV aktīvi iesaistīties Trīs jūru iniciatīvas Investīciju fondā, kā arī piedalīties iniciatīvas samitā un Biznesa forumā, kas 2022. gada jūnijā norisināsies Rīgā.

Jau ziņots, ka no 30. novembra līdz 1. decembrim Rīgā notiek NATO ārlietu ministru sanāksme, kur līdzās aktuālo drošības izaicinājumu risināšanai tiks pārrunāta arī sadarbība ar partneriem un Eiropas Savienību, un sāktas diskusijas arī par NATO jauno stratēģisko koncepciju. Kā norādīja ASV valsts sekretārs – ir svarīgi, ka alianse ne tikai definē jaunos apdraudējumus un izaicinājumus, bet arī rod veidus, kā tos ātri pārvarēt un novērst.

Dalies ar šo ziņu