Krievijas desantnieki dodas uz manevriem Baltkrievijā

Ārvalstīs
LETA/AP
bilde
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Krievija piektdien uz Baltkrieviju nosūtījusi desantniekus, šādi demonstrējot atbalstu Minskas režīmam krīzē, ko izraisījis Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko pret Eiropas Savienību (ES) izvērstais hibrīduzbrukums ar tūkstošiem Tuvo Austrumu valstu migrantu iesaisti.

Kopīgo militāro manevru gaitā Krievijas bruņoto spēku izpletņlēcēju desants tiks no lidmašīnām Il-76 izsēdināts Baltkrievijas Grodņas apgabalā, kas robežojas ar Poliju un Lietuvu, pavēstīja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Manevros būs iesaistīts Krievijas gaisa desanta spēku bataljons, un šīs mācības iecerētas, lai pārbaudītu sabiedroto ātrās reaģēšanas spēkus saistībā ar "pieaugušo militāro aktivitāti Baltkrievijas robežas tuvumā", skaidroja Baltkrievijas bruņotie spēki.

Arī Baltkrievijas pretgaisa aizsardzības spēki, triecienhelikopteri un citi spēki būs iesaistīti mācībās, un to gaitā karavīri cita starpā gatavosies operācijām pret ienaidnieka izlūkiem un nelegāliem bruņotiem formējumiem.

Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Polijas premjers Mateušs Moraveckis, otrdien uzrunājot savas valsts parlamentu, apsūdzēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ka viņš ir Baltkrievijas migrantu krīzes patiesais kurators.

"Šim uzbrukumam, ko īsteno Lukašenko, vadītājs ir Maskavā prezidenta Putina personā," uzrunājot Polijas parlamenta ārkārtas sēdi, sacīja Polijas premjers.

Dalies ar šo ziņu