Ukrainas bruņotie spēki kiberaizsardzības spējas stiprina arī NATO mācībās

Ārvalstīs
Sargs.lv
Ukrainas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Ruslans Komčaks
Foto: Foto: Zumapress.com/Scanpix

Ukraina regulāri piedzīvo kiberuzbrukumus, kuru intensitāte bija īpaši liela Krievijas militārās agresijas Austrumukrainā sākumposmā 2014. – 2016. gadā. Taču šajā laikā Ukrainas kibertelpa būtiski stiprināta, gan valstiskā līmenī pilnveidojot likumdošanu, gan Ukrainas bruņoto spēku pārstāvjiem regulāri piedaloties dažādās NATO mācībās, tā intervijā “Sargs.lv” saka Ukrainas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Ruslans Komčaks (Ruslan Khomchak).

Mūsdienās kibertelpa, tāpat kā zeme, ūdens un gaiss, ir viena no iespējamām kara norises vietām, un valsts spēja tajā aizsargāt nacionālās intereses tiek uzskatīta par svarīgu kiberdrošības un aizsardzības sistēmas sastāvdaļu. 

Kā norāda Ukrainas armijas komandieris, kiberapdraudējumu apjoms nacionālās drošības apdraudējumu spektrā tikai pieaug, un paredzams, ka nākamajā desmitgadē līdz ar informācijas tehnoloģiju, tai skaitā arī mākslīgā intelekta, attīstību šī tendence pastiprināsies.

Šādas ietekmes pieaugums gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī veido pilnīgi jaunu drošības situāciju ar izaicinājumiem jaunā tehnoloģiskā līmenī. Šodien kibertelpā pasaules lielvaras dala ietekmes sfēras, un viņu vēlme virzīt savas ģeopolitiskās intereses tikai pieaugs, tāpēc kiberaizsardzība un kiberdrošība ir noteiktas arī par Ukrainas drošības un aizsardzības sistēmas attīstības prioritātēm.

Ukrainas bruņoto spēku informācijas un telekomunikāciju sistēmas pastāvīgi piedzīvo dažādus kiberuzbrukumus. Taču kiberuzbrukumu “paraugstunda” notika laikā no 2014. līdz 2016. gadam – pret Ukrainu vērstās Krievijas bruņotās agresijas sākumposmā, kad tika veikti mērķtiecīgi kiberuzbrukumi Ukrainas kritiskajai infrastruktūrai, bloķētas vadības un kontroles sistēmas, kā arī Ukrainas bruņoto spēku un Ukrainas valdības vietņu darbība (ar DDoS uzbrukumiem un citām metodēm). Tāpat tolaik tika sūtītas demoralizējošas īsziņas Ukrainas karavīriem un viņu ģimenēm un sociālajos tīklos izplatīta dezinformācija par Krievijas bruņoto spēku rīcību.

Kā stāsta R. Komčaks, arī pašlaik valsts sektors un arī aizsardzības nozare ik pa laikam piedzīvo kiberuzbrukumus dažādu ļaunatūrprogrammu veidā, kas fokusējas uz operētājsistēmu ievainojamību.

“Mēs visi zinām, ka kibertelpa ir piektā militāro operāciju joma, ko Krievijas Federācija izmanto, lai virzītu savas intereses starptautiskajā arēnā. Kopš Krievijas bruņotās agresijas sākuma pret Ukrainu ienaidnieks aktīvi izmanto informācijas un kibertelpu kā ierastās psiholoģisko operāciju metodes. Šādu darbību rezultātā arī Krievijai izdevās pārņemt kontroli Austrumukrainā. Lai cīnītos pret Krievijas plašo agresiju kibertelpā, Ukrainas bruņotie spēki regulāri turpina pilnveidot savas informācijas un kiberdrošības sistēmas,” saka R. Komčaks.

Atbilstoši tam valdībā arī pieņemti vairāki normatīvie akti, piemēram, likums "Par Ukrainas kiberdrošības pamatprincipiem", grozījumi likumā "Par Ukrainas aizsardzību", Ukrainas kiberdrošības stratēģija un Ukrainas Stratēģiskais aizsardzības biļetens. Tāpat izveidoti informācijas un telekomunikāciju sistēmu aizsardzības un kiberdrošības centri un iegādāts moderns aprīkojums.

Cita starpā, Ukrainas bruņotie spēki kiberdrošības jomā aktīvi darbojas arī starptautiskā līmenī. Galvenie darbības virzieni ietver dalību starptautiskās NATO kiberdrošības mācībās, piemēram, "Cyber ​​shield", "Amber Mist - 2019-2020" un "Cyber ​​Coalition 2019", kā arī citos NATO organizētos kiberdrošības pasākumos – semināros un kursos.

Ukrainas bruņoto spēku prioritārais uzdevums ir pievienoties ļaunprātīgas programmatūras informācijas koplietošanas platformai (MISP), kas ļaus ātri reaģēt uz jauniem draudiem kiberdrošības jomā. Tāpat uzsākts darbs pie pievienošanās Reģionālajam kiberaizsardzības centram Kauņā, Lietuvā, lai veicinātu starpvalstu sadarbību kiberdraudu apkarošanā.

Kā rezumē komanideris, viss iepriekš minētais ir veicinājis un stiprinājis Ukrainas bruņoto spēku kibervienību spējas, kas palīdz nebeidzamajā cīņā pret Krievijas kiberuzbrukumiem.

Dalies ar šo ziņu