Ukrainas bruņoto spēku komandieris: Atsevišķās sadarbības jomās pat apsteidzam citus NATO partnerus

Ārvalstīs
sargs.lv
Ukrainas armija
Foto: Ukrainas armijas komandieris ģenerālleitnants Ruslans Komčaks piedalās Ukrainas formāta sarunās NATO Militārajā komitejā šī gada maijā. Foto: Ukrainas bruņoto spēku Ģenerālštābs

Ukrainas integrācija NATO ir noteikta kā valsts ārpolitikas prioritāte. 2019. gada februārī tā tika iekļauta Ukrainas konstitūcijā, līdz ar to izvēlētais eiroatlantiskais virziens ir galīgs un neatsaucams. Tā intervijā “Sargs.lv” atzīst Ukrainas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Ruslans Komčaks (Ruslan Khomchak). Galvenokārt Ukrainas un NATO militārais dialogs tiek veicināts, pastiprinot kopīgas apmācību aktivitātes, kā arī sadarbību Melnās jūras reģionā. Kā vērtē komandieris – noteiktās sadarbības jomās, tai skaitā individuālajā un kolektīvajā apmācībā, Ukraina pat šobrīd apsteidzot citus NATO partnerus.

Viņš norāda, ka kopumā ir apmierināts ar pašreizējo NATO un Ukrainas sadarbības līmeni militārajā jomā, jo pašlaik Ukrainas bruņotajiem spēkiem sadarbība ar aliansi visās galvenajās aizsardzības reformas jomās ir visaptveroša. “Mēs efektīvi izmantojam visus mehānismus un rīkus, kas pašlaik ir pieejami NATO partneriem,” saka ģenerālleitnants.

Noteiktās sadarbības jomās, piemēram, individuālās un kolektīvās apmācībās, kā arī konsultatīvā atbalsta trasta fondos, kuru mērķis ir stiprināt Ukrainas aizsardzības spējas, Ukraina pat apsteidz dažus citus alianses partnerus. “Tagad, kad esam ieguvuši NATO paplašināto iespēju partnera statusu, mēs strādājam pie šī attiecību formāta aizpildīšanas ar praktisku saturu,” teic R. Komčaks.

Ukrainas un NATO sadarbības pamatā tiek stiprināts militārais dialogs stratēģiskā līmenī, veicinot sadarbību Melnās jūras reģionā, pastiprinot apmācību aktivitātes, ieskaitot Ukrainas paplašināto dalību NATO mācībās par 5. pantu. Tāpat arī notiek savstarpēja informācijas apmaiņa un Ukrainas militārā personāla skaita palielināšana NATO komandstruktūru partneru štāba pozīcijās (PSP).

“Tas viss tiešā veidā ietekmē Ukrainas aizsardzības spēju stiprināšanu un veicina visu militārajā jomā nepieciešamo kritēriju iegūšanu Ukrainas dalībai NATO,” saka Ukrainas armijas vadītājs.
Image
Ukrainas armija
Foto: Ukrainas armijas komandieris ģenerālleitnants Ruslans Komčaks piedalās Ukrainas formāta sarunās NATO Militārajā komitejā šī gada maijā. Foto: Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābs
Ukrainas armijas komandieris ģenerālleitnants Ruslans Komčaks piedalās Ukrainas formāta sarunās NATO Militārajā komitejā šī gada maijā. Foto: Ukrainas bruņoto spēku Ģenerālštābs

Ukrainai kā NATO paplašinātās sadarbības partnerim programmas ietvaros ir iespēja piedalīties daudzos NATO militārajos vingrinājumos un mācībās.

Plānots, ka līdz 2021. gada beigām Ukrainas bruņoto spēku pārstāvji piedalīs vismaz 14 dažādās NATO mācībās, tostarp piecās plaša mēroga augstas intensitātes militārajās mācībās 5. panta kolektīvās aizsardzības režīmā un divās kiberdrošības mācībās.

Piemēram, NATO 5. panta kolektīvās aizsardzības mācības, kurās piedalījās Ukrainas karavīri, bija šī gada maijā Vācijā notiekošās "Ramstein Apex-2021", kurās piedalījās divi štāba virsnieki no Ukrainas Gaisa spēkiem. Vēl divi Ukrainas bruņoto spēku novērotāji piedalās mācībās "Steadfast Defender-2021", kas līdz pat 22. jūnijam  norisinās Bulgārijā, Rumānijā un Ungārijā.

Image
Ukrainas armija
Foto: Ukrainas bruņoto spēku mācības. Foto: Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābs
Ukrainas bruņoto spēku mācības. Foto: Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābs

Šī gada oktobrī plānota Ukrainas Gaisa spēku virsnieku dalība Vācijā un Nīderlandē notiekošajās militārajās mācībās "Steadfast Jupiter-2021", savukārt gada nogalē – mācībās "Steadfast Leda-2021".

Pie NATO kiberdrošības stiprināšanas vingrinājumiem ar Ukrainas karavīru dalību jāmin tādas starptautiskās mācības kā "Cyber Coalition-2021”, kas plānotas šī gada novembrī un notiks gan Igaunijā, gan Ukrainā un Polijā notiekošās "CWIX – 2021", kas sāksies jau 10. jūnijā.

Kā piebilst Ukrainas armijas komandieris,  NATO pilnībā sedz Ukrainas militārās dalības izmaksas NATO komandpunkta mācībās un atbilstošās plānošanas aktivitātēs. 2021. gadā šādu finansiālu atbalstu plānots sniegt desmit militārpersonām.

Image
Ukrainas armija
Foto: Ukrainas bruņoto spēku mācības. Foto: Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābs
Ukrainas bruņoto spēku mācības. Foto: Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābs

“Sargs.lv” jau rakstīja – pēdējo gadu laikā ievērojami stiprināta Ukrainas aizsardzības nozare, arī Ukrainas bruņotie spēki, salīdzinot ar 2014. gadu, ir auguši – gan bruņojuma un ekipējuma, gan taktiskajā ziņā. NATO atzinīgi vērtē līdzšinējo Ukrainas progresu, kas panākts drošības un aizsardzības jomā – gan aizsardzības plānošanas un komandvadības līmenī, gan profesionālās militārās izglītības pieejamībā.

Kā ziņots, Ukrainai NATO paplašināto iespēju partnera statuss tika piešķirts 2020. gada jūnijā. Šāds statuss tiek piešķirts NATO iniciatīvas ietvaros, lai attīstītu bruņoto spēku savietojamību starp sabiedrotajiem un partneriem, kas devuši būtisku ieguldījumu NATO operācijās. Līdz ar to Ukrainai būs plašāka piekļuve savietojamības programmām, dalībai kopīgās mācībās, kā arī plašākai apmaiņai ar informāciju. Ukraina bijusi NATO partneris daudzus gadus, nodrošinot karavīrus operācijām Afganistānā un Kosovā, kā arī piedaloties atsevišķos manevros.

Līdz šim šāds statuss bijis tikai Gruzijai, Jordānijai, Austrālijai, Somijai un Zviedrijai.

Dalies ar šo ziņu