Blinkens: ASV atbalsta Ukrainas dalību NATO

Ārvalstīs
Sargs.lv/Ukrinform
ASV Valsts sekretārs Antonijs Blinkens
Foto: Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Amerikas Savienotās Valstis atbalsta Ukrainas dalību NATO, un Ukrainai šobrīd ir visi nepieciešamie instrumenti, lai virzītos uz priekšu šajā jautājumā, tā ASV Senāta Ārlietu komitejas sēdē sacīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

“Mēs atbalstām Ukrainas dalību NATO. Šobrīd tai ir visi nepieciešamie instrumenti, lai saņemtu rīcības plānu dalībai NATO,” sacīja E. Blinkens. Viņš pauda, ka kopš dalības plāna izveides ir izstrādāti vairāki ļoti svarīgi rīki, lai palīdzētu valstīm sagatavoties iespējamai dalībai NATO, tostarp ikgadēja programma, kas Ukrainai šajā kontekstā ir daudz devusi.

“Pēc mūsu aplēsēm, Ukrainai ir viss nepieciešamais, lai turpinātu virzīties uz priekšu šajā virzienā,” valsts sekretārs sacīja Senāta Ārlietu komitejā.

Pēc Blinkena teiktā, ASV ar Ukrainu sadarbojas “praktiski ikdienā”. Tomēr, lai saņemtu dalības plānu, nepieciešams visu dalībvalstu vienprātīgs atbalsts.

“Es domāju, ka ir dažas valstis, kuras šobrīd ir mazāk atbalstošas nekā citas,” norādīja E. Blinkens, vienlaikus uzsverot, ka, viņaprāt, Ukraina ir gatava spert tālākus soļus mērķa sasniegšanā. Tāpat viņš norādīja, ka ir ļoti svarīgi Ukrainā izveidot efektīvu pretkorupcijas sistēmu.

“Tas, ko mēs sagaidām no Ukrainas, ir nepārtraukts progress šajā jautājumā,” atzīmēja Blinkens.

Iepriekš jau izskanējis, ka 7. jūnijā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un ASV prezidents Džo Baidens sazinājās telefonsarunā, kuras laikā ASV prezidents uzaicināja Ukrainas kolēģi jūlijā apmeklēt Balto namu.

Dalies ar šo ziņu