D. Kuleba: Alianse nav spērusi nevienu soli Ukrainas integrācijas virzienā

NATO
Sargs.lv/UKRINFORM
Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba (Dmytro Kuleba) preses konferencē ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ģenerālsekretāri Helgu Šmidu paziņija, ka NATO kopš 2008. gada Bukarestes samita nav spērusi nekādus soļus atvērto durvju politikā attiecībā uz Ukrainu un tās vēlmi kļūt par NATO biedru, vēsta “Ukrinform”.

D. Kuleba atsauca atmiņā 2008. gada NATO samitā Bukarestē pieņemto lēmumu, kad Ukrainai un Gruzijai tika paziņots, ka tās kādudien varētu kļūt par dalībvalstīm un ka solis šai virzienā būtu Dalības rīcības plāna nodrošināšana abām valstīm.

“Protams, mēs esam pateicīgi mūsu NATO partneriem par viņu pastāvīgo apstiprinājumu atvērto durvju politikai, pamatojoties uz 2008. gada Bukarestes samitu, taču kopš tā laika ir pagājuši 13 gadi un šī lēmuma īstenošanas virzienā nav sperts neviens solis,” sacīja Ukrainas ārlietu ministrs.

Viņš piebilda, ka Ukraina reizēm tiek kritizēta par pārāk lēnu reformu īstenošanu, tomēr salīdzināja to ar alianses lēmumu pieņemšanas ātrumu, minot, ka konkrētais lēmums “vāc putekļus” jau 13 gadus.

Kuleba uzsvēra, ka ir svarīgi nepieļaut, ka atvērto durvju politika kļūst par tukšiem solījumiem, sakot, ka nav nekā svarīgāka par Dalības rīcības plāna piešķiršanu Ukrainai jau šogad.

“Mēs par to atklāti runājam ar saviem NATO partneriem, un es domāju, ka ir pienācis laiks atklāti sarunāties ar Ukrainas sabiedrību, lai tā skaidri saprastu, ka akmens nav vienmēr Ukrainas lauciņā, kad ir runa par eiroatlantisko integrāciju. Mēs gaidām rīcību no alianses puses.”

D. Kuleba arī uzsvēra, ka saprot NATO vēlmi rīkot samitu jūnijā, tomēr nesaprot, cik lietderīgi ir rīkot slēgtu samitu, turklāt uz to neuzaicināt Ukrainu laikā, kad valda bažas par Krievijas agresiju.

Ukraina paudusi cerību, ka Dalības rīcības plāns tai varētu tikt piešķirts NATO samitā 14. jūnijā, tomēr pēc vizītes Briselē 20.maijā Ukrainas premjerministra vietniece Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas jautājumos Olha Stefanišna (Olha Stefanishyna) sacīja, ka noprot, ka šāds lēmums šajā samitā netiks pieņemts.

Dalies ar šo ziņu