Krievijas un Baltkrievijas slepenie dienesti sola kopīgi cīnīties pret Rietumiem

Ārvalstīs
LETA/AFP
Krievijas Ārējā izlūkdienesta (SVR) priekšnieks Sergejs Nariškins
Foto: Foto: Alexei Nikolsky/TASS/ Scanpix

Krievijas un Baltkrievijas drošības dienesti veidos ciešāku sadarbību, lai stātos pretī Rietumu "agresīvajai politikai", teikts identiskajos paziņojumos, ko pēc abu iestāžu vadītāju tikšanās izplatījis Krievijas Ārējais izlūkdienests (SVR) un Baltkrievijas Valsts drošības komiteja (VDK).

"Tradicionālo brālīgo attiecību garā Krievijas SVR un Baltkrievijas VDK vienojušies kopīgam darbam, lai stātos pretī Rietumu destruktīvajām darbībām, kuru mērķis ir destabilizēt politisko un sociālekonomisko situāciju visā [Krievijas un Baltkrievijas] Savienotajā Valstī," teikts paziņojumā.

SVR direktors Sergejs Nariškins un VDK priekšsēdētājs Ivans Terteļs uzsvēruši, cik svarīgi ir "konsolidēti pūliņi," lai reaģētu uz globālajām problēmām un jaunajiem draudiem.

Krievija un Baltkrievija ir vienojušās par Savienotās Valsts izveidi un uzsākušas savu ekonomiku un armiju "integrāciju", un apstākļos, kad Maskavas un Minskas attiecības ar Rietumiem turpina strauji pasliktināties, tiek turpinātas sarunas par turpmāku "padziļinātu integrāciju".

Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko gadiem ilgi centies gūt labumu no balansēšanas starp Maskavu un Rietumiem, taču pēc nežēlīgās masu protestu apspiešanas pēc 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu falsifikācijas, Minska nonākusi faktiskā starptautiskā izolācijā un Lukašenko režīma izdzīvošana kļuvusi tieši atkarīga no Kremļa atbalsta.

Kārtējo starptautiskā sašutuma vētru Baltkrievija izsauca 23.maijā, piespiežot Minskā nosēsties lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnai, lai aizturētu trimdā dzīvojošo baltkrievu opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču un viņa draudzeni Sofiju Sapegu.

Pastāv pamatotas aizdomas, ka šīs operācijas īstenošanā Lukašenko režīma drošībnieki saņēmuši tiešu Krievijas slepeno dienestu atbalstu.

Dalies ar šo ziņu