Lietuvas iekšlietu ministre vaino Baltkrievijas robežsargus nelegālo imigrantu pārvadāšanā

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt
Lietuvas- Baltkrievijas robežjosla
Foto: Foto: LRT.lt

Lietuvā no Baltkrievijas pieaugusi nelegālā imigrācija, turklāt tās apmēru pieaugumu veicina Baltkrievijas drošības dienestu iesaiste šajos pārkāpumos, tā paziņojusi Lietuvas iekšlietu minisre Agne Bilotaite, ziņo Lietuvas sabiedriskais medijs “LRT.lt”.

“Mēs visi esam dzirdējuši [Baltkrievijas diktatora Aleksandra] Lukašenko paziņojumus, ka viņi mūs pārpludinās ar migrantiem un narkotikām. Jāteic, ka mēs jau kādu laiku novērojam nelegālo migrantu plūsmas palielināšanos no Baltkrievijas,” teica iekšlietu ministre Lietuvas Seima Drošības un aizsardzības komitejas sēdē.

“Ja mēs salīdzinām skaitļus, šogad no Baltkrievijas Lietuvā ieradušies 189 nelegālie migranti, kas ir divas reizes vairāk nekā pirms gada,” viņa piebilda.

Image
Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite
Foto: Foto: LRT.lt
Foto: Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite/ LRT.lt

Lietuvas Seima Drošības un aizsardzības komitejas sēde tika sasaukta, reaģējot uz A. Lukašenko iepriekš teikto, ka “mēs [Baltkreivijas varas iestādes] vairs neapturēsim migrantu un narkotiku plūsmu. Tagad jūs [Lietuva] paši varēsiet to ķert un ēst.”

Kā norādīja Lietuvas iekšlietu ministre, atļauja migrantiem šķērsot robežu ir apzināta A. Lukašenko režīma politika.

Image
Lietuvas un Baltkrievijas robeža
Foto: Foto: LRT.lt
Foto: Lietuvas un Baltkrievijas robeža/ LRT.lt
“Spriežot pēc tā, ko mēs redzam, to diktē ģeopolitiski apsvērumi. [Baltkrievijas] robežsardzes amatpersonas, iespējams, sadarbojas ar migrantus pārvadājošajiem grupējumiem, vai arī ir tieši iesaistīti migrantu transportēšanā,” sacīja A.Bilotaite.

Viņa arī norādīja, ka migranti no Baltkrievijā ierodas ar lidmašīnām no Stambulas un Bagdādes. Šādi lidojumi ik nedēļu ir četri.

“Iedomāsimies situāciju, kur vienā šādā lidojumā uz Minsku ir 600 cilvēku. Tālāk šī cilvēku masa organizētā veidā šķērso Lietuvu. Mūsu rīcībā ir informācija, ka ar šādus pārvadājumus piedāvā organizētā noziedzība, sadarbībā ar Baltkrievijas robežsardzes amatpersonām. Cena šādam “braucienam” ir aptuveni 1500 eiro vienam civlēkam vai 35000 eiro ģimenei,” sēdes laikā teica A. Bilotaite.

Lietuvas iekšlietu ministre atzina, ka Baltkrievijas robežsardzes virsnieki turpina apgalvot, ka savas robežas pusē neredz migrantus, taču patiesībā viņi cenšas slēpt to atstātās pēdas un "tā ir apzināta politika un apzināta rīcība pret Lietuvas valsti,” uzsvēra A. Bilotaite.

Savukārt Lietuvas Robežsardzes dienesta priekšnieks Rustams Liubajevs sēdes laikā demonstrēja videoierakstus, kuros redzami Baltkrievijas robežsargi, kuri savā robežas pusē izlīdzina smiltis uz “pēdu joslas” pēc tam, kad migranti jau ir nonākuši Lietuvā.

Kā īstermiņa risinājumu ievērojamas nelegālās migrācijas pieauguma gadījumā, Lietuva izstrādājusi ārkārtas rīcības plānus. Saskaņā ar ministres teikto, valsts var ieviest stingrākus bēgļu dzīves apstākļus. Savukārt Lietuvas- Baltkrievijas robežinfrastruktūras uzlabošanā un videonovērošanas sistēmas attīstībā plānots ieguldīt 38 miljoni eiro. Šobrīd ar videokamerām aprīkoti vien 38% Lietuvas Baltkrievijas sauszemes robežas kopgaruma.

Dalies ar šo ziņu