J. Stoltenbergs pieļauj Krievijas iesaisti lidmašīnas nolaupīšanā Baltkrievijā

NATO
Sargs.lv/SKY News/Amnesty International
Foto:  NATO.int
Foto: Foto: NATO.int. J. Stoltenbergs uz "HMS Queen Elizabeth" klāja.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņojis, ka visticamāk, Krievija bijusi iesaistīta lidmašīnas nolaupīšanā Baltkrievijā, vēsta "Sky News".

“Mēs zinām par ļoti ciešajām attiecībām starp Krieviju un Baltkrieviju, tāpēc ir grūti noticēt, ka Minskas režīms varētu ko tamlīdzīgu darīt, iepriekš to nesaskaņojot ar Krieviju,” ziņu vietnei “Sky News” sacīja J. Stoltenbergs.

NATO nosaukusi incidentu, kura rezultātā tika aizturēts žurnālists Ramans Protasevičs, par “valsts atbalstītu nolaupīšanu”.

J. Stoltenberga komentāri varētu palielināt spriedzi Krievijas robežu tuvumā laikā, kad tūkstošiem NATO karavīru Rumānijā aizvada mācības “Steadfast Defender”.

Mērķis ir pārbaudīt NATO atturēšanas spējas, kā arī spēju sevi aizstāvēt. Tomēr mācības aizēno Baltkrievijas un, iespējams, Krievijas mestais izaicinājums alianses pamatvērtībām.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka alianses paziņojumā teikts, ka Ziemeļatlantijas padome stingri nosoda 23.maijā notikušo “Ryanair” reisa starp Atēnām un Viļņu piespiedu novirzīšanu uz Baltkrieviju, kā arī tai sekojošā uz klāja ceļojošā ievērojamā baltkrievu žurnālista Ramana Prataseviča un viņa dzīves biedres Sofijas Sapegas aizturēšanu.

NATO Ziemeļatlantijas padomes vērtējumā, ziņu portāla “Nexta.by” dibinātāja žurnālista R. Prataseviča aizturēšanai ir politisks pamats un tas ir klajš preses brīvības principu aizskārums. Alianse oficiālajai Minskai pieprasa nekavējošu beznosacījuma R. Prataseviča un S. Sapegas atbrīvošanu no apcietinājuma, aicinot Baltkrieviju ievērot noteikumos un likumos balstīto starptautisko kārtību.

Organizācija “Amnesty International” vēsta, ka notiesāšanas gadījumā Ramanam Protasevičam draud līdz pat 20 gadu cietumsods. Televīzijā pārraidītā šķietamā atzīšanās liecina par spīdzināšanu un vardarbīgu izturēšanos pret žurnālistu.

Iepriekš Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks medijiem pieļāva, ka, iespējams, Baltkrievijas režīma veiktā pasažieru lidmašīnas sagrābšanā iesaistīta arī Krievijas valdība.

Dalies ar šo ziņu