NATO pauž atbalstu Latvijai pēc diplomātu izraidīšanas no Baltkrievijas

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO ārlietu ministru tikšanās
Foto: Foto: NATO.int

NATO Ziemeļatlantijas padome nosodījusi Baltkrieviju par “Ryanair” pasažieru lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskas lidostā, lai apcietinātu lidmašīnā esošo Baltkrievijas opozicionāru Ramanu Prataseviču, kā paudusi atbalstu Latvijai par nepamatoto Latvijas vēstnieka un diplomātu izraidīšanu no Minskas.

NATO paziņojumā teikts, ka Ziemeļatlantijas padome stingri nosoda 23.maijā notikušo “Ryanair” reisa starp Atēnām un Viļņu piespiedu novirzīšanu uz Baltkrieviju, kā arī tai sekojošā uz klāja ceļojošā ievērojamā baltkrievu žurnālista Ramana Prataseviča un viņa dzīves biedres Sofijas Sapegas aizturēšanu.

“Šī nepieņemamā darbība nopietni pārkāpa normas, kas reglamentē civilo aviāciju, un apdraudēja pasažieru un apkalpes dzīvību. Mēs atbalstām aicinājumus veikt steidzamu neatkarīgu izmeklēšanu, tostarp no Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas (ICAO) puses. Mēs atbalstām pasākumus, ko NATO dalībvalstis veic individuāli un kopīgi, reaģējot uz šo incidentu,” teikts NATO Ziemeļatlantijas padomes paziņojumā.

NATO Ziemeļatlantijas padomes vērtējumā, ziņu portāla “Nexta.by” dibinātāja žurnālista R. Prataseviča aizturēšanai ir politisks pamats un tas ir klajš preses brīvības principu aizskārums. Alianse oficiālajai Minskai pieprasa nekavējošu beznosacījuma R. Prataseviča un S. Sapegas atbrīvošanu no apcietinājuma, aicinot Baltkrieviju ievērot noteikumos un likumos balstīto starptautisko kārtību.

Paziņojumā arī uzsvērts ka alianse solidarizējas ar Latviju pēc tam, kad Baltkrievija nolēma nepamatoti izraidīt no valsts Latvijas vēstnieku un teju visus vēstniecības darbiniekus.

Iepriekš Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks medijiem pieļāva, ka, iespējams, Baltkrievijas režīma veiktā pasažieru lidmašīnas sagrābšanā iesaistīta arī Krievijas valdība.

Dalies ar šo ziņu