Pabriks ES aizsardzības ministru sanāksmē: Baltkrievija ir jāsoda, lai līdzīgi gadījumi neatkārtotos

Nozares politika
Sargs.lv
Artis Pabriks
Foto: A. Pabriks uzstājas ES aizsardzības ministru neformālajā sanāksmē Lisabonā, Portugālē

Eiropas Savienībai (ES) strauji jāreaģē, lai sodītu Baltkrieviju par valsts sponsorēto teroraktu, jo, ja tas netiks darīts, tad nākotnē neviens ceļotājs vairs nevarēs justies droši, lidojot pāri autoritatīvu valstu teritorijām. Tā neformālajā ES aizsardzības ministru sanāksmē Lisabonā, Portugālē sacīja Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Tā kā lielākā daļa ES dalībvalstu vienlaicīgi ir arī NATO sastāvā, tad resursu taupīšanas nolūkos ministrs arī aicināja turpmāk ES aizsardzības un drošības plānošanas procedūras veikt saskaņā ar NATO plāniem.

Kā uzrunājot savus ārvalsti kolēģus – ES valstu aizsardzības ministrus, - sacīja A. Pabriks, klātesošie pārstāv ne tikai Eiropas Savienību, bet lielākā daļa arī kādu no NATO dalībvalstīm. Lai arī valstu pienākumi un uzdevumi zem NATO un zem ES “lietussarga” nedaudz atšķiroties, nav vietas sacensībai vai greizsirdībai – ir jāstrādā kopā, lai abas organizācijas viena otru stiprinātu. ES rīcībā ir daudz nemilitāru līdzekļu, ar kuru palīdzību kopējo drošību uzlabot.

“Tās ir gan moderno tehnoloģiju sniegtās iespējas, gan kiberdrošība un cīņa pret viltus ziņām, gan partnerība un valstu noturības stiprināšana, gan Stratēģiskais kompass drošības un aizsardzības jomā, gan vietējās industrijas iesaiste – ES valstu rīcībā ir daudz instrumentu,” norāda A. Pabriks.

Tāpat, ministraprāt, Eiropas Savienībai turpmāk būtu nepieciešams plānošanas procesu attiecībā uz drošību un aizsardzību veikt saskaņā ar NATO plāniem, tādējādi netiks šķērdēti resursi, abās organizācijās paralēli darot vienu un to pašu.

Savukārt, reaģējot uz nesenajiem notikumiem Baltkrievijā, Eiropas Savienībai ir jāpieņem konkrēti lēmumi par soda sankcijām Baltkrievijai, sniedzot skaidru atbildi, ka tādas darbības nav pieļaujamas un nekad vairs nedrīkst atkārtoties.

“Ja līdzīgs gadījums nākotnē atkārtosies, tad tā jau būs mūsu visu vaina un atbildība. Baltkrievijai par savu rīcību ir jāatbild, pretējā gadījumā nevienam vairs nebūs droši lidot arī virs citu autoritatīvu valstu teritorijām, jo tās vienkārši var izdomāt likt mūsu lidmašīnai nosēsties,” teica A. Pabriks.

Līdz ar to Eiropas Savienībai ir pēdējais laiks kļūt stiprākai, vienotākai un noturīgākai, lai stāvētu pretī globāliem izaicinājumiem, ko sniedz ne tikai Krievija, bet arī citas lielvaras tālāk uz Austrumiem.

“Diemžēl nevaru arī nepieminēt “Nord Stream 2” projektu, kas ir slikts piemērs. Ja Eiropas Savienība grib teikt, ka tā ir uz vērtībām balstīta savienība, tad tai ir jārīkojas kā uz vērtībām balstītai savienībai. Līdz šim vairākos gadījumos tas bijis pretēji,” saka Latvijas aizsardzības ministrs.

Tāpat viņš pauž Latvijas atbalstu ES iniciatīvai par mācību misijas izveidi Ukrainā. Līdz šim atsevišķām valstīm lielāka interese bijusi darboties galvenokārt Āfrikas reģionā, taču tas paralēli jādara, arī sniedzot atbalstu tādām valstīm kā Ukraina un Gruzija, kuras atrodas ES robežas pievārtē, vienlaicīgi atrodoties kaimiņos Krievijai.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka 27. un 28. maijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks piedalās Eiropas Savienības aizsardzības ministru neformālā sanāksmē Lisabonā, Portugālē, lai pārrunātu aktuālos aizsardzības un drošības politikas jautājumus.

Image
Artis Pabriks
Foto: A. Pabriks ar NATO ģenerālsekretāru J. Stoltenbergu ES aizsardzības ministru neformālajā sanāksmē Lisabonā. Foto: Ministra birojs
A. Pabriks ar NATO ģenerālsekretāru J. Stoltenbergu ES aizsardzības ministru neformālajā sanāksmē Lisabonā. Foto: Ministra birojs

Lai apspriestu aktualitātes un sadarbības iespējas, ES dalībvalstu aizsardzības ministri tikās arī ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu (Jens Stoltenberg), Augsto pārstāvi ārlietās, drošības un aizsardzības politikā, Eiropas Komisijas viceprezidentu Žuzepu Borelu Fontejesu (Josep Borrell Fontelles), ANO ģenerālsekretāra vietnieku miera uzturēšanas jautājumos Žanu Pjēru Lakruā (Jean-Pierre Lacroix), kā arī Āfrikas reģionālajām organizācijām.

ES aizsardzības ministru tikšanās notiek četras reizes gadā – divas formālā un divas neformālā līmenī. Neformālās sanāksmes rīko ES Padomē prezidējošā valsts, kas 2021. gada pirmajā pusgadā ir Portugāle.

Šī sanāksme Lisabonā ir pirmā ES aizsardzības ministru tikšanās, kas pēc ilgāka laika notiek klātienē. Iepriekšējā klātienes sanāksme notika 2020. gada martā Zagrebā, Horvātijā.

Dalies ar šo ziņu