Apstiprināts Igaunijas Aizsardzības ministrijas attīstības plāns 2022. – 2025. gadam

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee
Igaunijas kājnieku kaujas mašīna CV90 mācībās Ādažu poligonā
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Igaunijas aizsardzības ministrs Kalle Lānets (Kalle Laanet) apstiprinājis aizsardzības attīstības plānu 2022. – 2025. gadam, kas paredz jaunu ieroču un jūras piekrastes aizsardzības sistēmas ieviešanu, kā arī pašgājējartilērijas spējas attīstīšanu Igaunijas Aizsardzības spēkos, raksta nacionālais medijs “ERR.ee”.

Jaunais plāns paredz, ka tiks attīstīta arī Igaunijas Aizsardzības spēku vadības spēja, tostarp NATO standarta jūras uzraudzības un taktisko sakaru sistēmu attīstība, ziņo ministrija.

Tāpat jaunais attīstības plāns Aizsardzības spēku bruņojumā paredz ieviest jaunus kājnieku ieročus, ložmetējus, prettanku sistēmas un granātmetējus, kā arī mīnmetējus. Tiks pievērsta uzmanība arī pietiekamas munīcijas krājumu nodrošināšanai. Ieguldījumi munīcijas iepirkšanā plānoti 135 miljonu eiro apmērā.

Aizsardzības ministrs K. Lānets norāda, ka ar šo plānu ministrija arī uzsāk tā dēvēto nākotnes flotes projektu, kam pēc 10-15 gadiem vajadzētu “veidot Igaunijas jūras spēku seju”. Tāpat ministrs apstiprināja, ka Aizsardzības spēku  1. un. 2. kājnieku brigāde iegūs modernus lauka slimnīcas risinājumus.

Plānots, ka Igaunijas armijas lauka slimnīcas darbosies ciešā sasaistē ar civilā sektora risinājumiem, pie kā aktīvi strādā Igaunijas militārā industrija. Tuvāko četru gadu laikā militārās ražošanas jomu plānots ievērojami stiprināt, ieguldot tajā vismaz 3,2 miljonus eiro. Atbalstīti tiks tādi pētniecības un attīstības projekti, kuriem ir augsts eksporta potenciāls nākotnē. Turklāt tiek plānots, ka vairāk nekā puse pakalpojumu un produktu tiks iepirkti no vietējiem ražotājiem, tādējādi stiprinot arī Igaunijas ekonomiku.

Attīstības plāns paredz palielināt investīcijas ari teritoriālo aizsardzības vienību ekipējumam un bruņojumam. Igaunijas brīvprātīgās militārās organizācijas – Igaunijas Aizsardzības līgas (Kaitseliit) ikgadējais finansiālais atbalsts plānots 43,7 miljonu eiro apmērā, ieskaitot plānotos iepirkumus. Tiks saglabāts princips, ka Aizsardzības līgā bāzētās vienības būs bruņotas un aprīkotas tādā pašā līmenī kā Aizsardzības spēku vienības.

Tāpat aizsardzības attīstības plāns tuvākajiem četriem gadiem paredz pilnībā apbruņot un apgādāt Kaujas atbalsta bataljonu, Kājnieku brigādes pionieru bataljonus un Militārās policijas rotu.

Plānoti arī liela mēroga militāro transportlīdzekļu iepirkumi, savukārt igauņu karavīri tiks pie jaunām bruņuvestēm, nakts redzamības ierīcēm un citiem materiāltehniskajiem līdzekļiem.

Dalies ar šo ziņu