Igaunijas armija jaunu sešu riteņu bruņutransportieru iegādi neplāno; tā vietā modernizēs esošos

Ārvalstīs
Sargs.lv/Err.ee
Patria Pasi
Foto: Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

Somija un Latvija šogad sāks ražot jaunās “Patria” 6x6 platformas abu valstu bruņotajiem spēkiem. Arī Igaunija 2020. gada pavasarī pievienojās šai iniciatīvai, taču tā paša gada oktobrī no tālākas dalības projektā izstājās izmaksu dēļ, vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs “Err.ee”. Tā vietā Igaunijas bruņotie spēki plāno modernizēt jau esošos sešu riteņu bruņutransportierus, lai tos varētu lietot vēl vairākas desmitgades.

Igaunijas bruņotie spēki pēdējos 15 gadus izmanto Somijas “Patria Pasi” (agrāk zināms kā “Sisu Pasi”) sešu riteņu bruņutransportierus. Turklāt tos drīzumā plānots modernizēt, lai tie kalpotu vēl vismaz līdz 2048. gadam.

Igaunija pa šo laiku iepirkusi 24 “K9 Thunder” pašgājējhaubices un 10 atbalsta transportlīdzekļus sagādes, bet 37 atbalsta bruņumašīnām veikta pārbūve. Tāpēc aizsardzības nozares vadība ziņo, ka jaunu bruņumašīnu iegāde Igaunijas armijā atlikta līdz 2025.-2030. gadam.

Kā norāda Igaunijas Aizsardzības investīciju centra (RKIK) bruņutehnikas iepirkumu vadītājs Ivars Jansons, ir iezīmēti seši ražotāji, kuri par pieņemamu cenu nākotnē varētu izgatavot nepieciešamos transportlīdzekļus.

Image
Patria Pasi
Foto: Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki
Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

Igaunijas Aizsardzības spēki pašlaik jau izmanto “Patria” spēkratus –   56 vecākus transportlīdzekļus “Pasi XA 180” un 70 jaunākus bruņutransportierus “XA 188”. Pirmo kalpošanas laiku plānots pagarināt līdz 2028. gadam, savukārt jaunākie bruņutransportieri pēc modernizācijas varētu kalpot līdz 2048. gadam.

“Mums jau ir bruņumašīnas, tās tikai nepieciešams pienācīgi aprīkot un apbruņot. Pagaidām ar to pietiek,” saka Igaunijas Aizsardzības spēku štāba vecākais virsnieks pulkvežleitnants Tonis Metjers (Tõnis Metjer).

Uzņēmums “Patria” Igaunijas armijai piedāvā pagarināt veco bruņutehnikas kalpošanas laiku. Tāpat “Patria” plāno atjaunot arī Somijas bruņoto spēku rīcībā esošus 300  “Pasi” bruņutransportierus.

Kā skaidro “Patria Land Business Unit” prezidents Jusi Jārvinens (Jussi Järvinen), tas būs daudz vairāk par regulāriem apkopes darbiem, transportlīdzeklis tiks atjaunots līdz pat šasijai. Tādi modernizācijas darbi jau veikti pašā Somijā un arī Igaunijas Aizsardzības spēku bruņu mašīnas var tikt atjaunotas tieši tādā pašā veidā.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka 2020. gada 29. janvārī Latvijas un Somijas aizsardzības ministri parakstīja tehnisko vienošanos par kopīgas pētniecības un izstrādes programmas uzsākšanu ar mērķi izstrādāt jaunu bruņumašīnu sistēmu, kas būtu balstīta uz Somijas uzņēmuma "Patria" ražoto 6x6 transportlīdzekļu bāzes. Savukārt 2020. gada 15. oktobrī aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens un “Patria Land Business Unit” prezidents Jusi Jārvinens parakstīja līgumu par šo transportlīdzekļu izpēti un attīstību.

Turklāt sagaidāms, ka Latvijā tiks ražotas un komplektētas arī bruņumašīnu sastāvdaļas ne mazāk kā 30% apmērā no kopējās pasūtījuma vērtības.

Dalies ar šo ziņu