Krievijas militārās mācības pārkāpj iepriekšējās apņemšanās par mācību organizēšanu NATO pierobežā

Ārvalstīs
Sargs.lv
Kaukāzs 2020
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Pašlaik īstenotās Krievijas mācības pārkāpj Krievijas apņemšanos nerīkot plaša mēroga mācības Covid-19 laikā, turklāt Krievija pārkāpj 2011. gadā Vīnes vienošanos starp EDSO dalībvalstīm par mācību rīkošanas principiem.

2020. gada 19. maijā Krievijas Ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja par to, ka Krievija izlēmusi nerīkot militāros manevrus pie NATO robežām Covid-19 pandēmijas laikā. Lavrovs norādīja – Krievijas Bruņotie spēki samazina mācību aktivitāti un neplāno mācības pie NATO robežām pandēmijas laikā, kad visi cīnās ar pandēmiju.

Neskatoties uz S. Lavrova solījumiem, laikā no 24. līdz 29. augustam Krievijas 6. armija rīkoja paaugstinātas gatavības mācības Rietumu militārajā apgabalā pie Latvijas, Lietuvas un Igaunijas robežām, kurās piedalījās 6000 karavīru un 1500 tehnikas vienību.

11. septembrī Krievijas Aizsardzības ministra vietnieks ģenerālis Aleksandrs Fomins paziņoja, ka mācībās “Kaukāzs 2020” piedalīsies aptuveni 80 000 karavīru no Krievijas un citām valstīm, kā arī vairāk nekā 900 bruņutehnikas vienību.

2011. gada Vīnes vienošanās starp EDSO dalībvalstīm paredz, ka lielākais skaitlis karavīru, kas piedalās mācībās zem vienas komandķēdes, nedrīkst pārsniegt 12900 karavīru. Krievijas izpratnē EDSO vienošanās attiecas tikai uz tām mācībām, kas atrodas uz Rietumiem no Urālu kalniem un tikai uz Krievijas, ne tās sabiedroto vienībām, kā arī tikai uz regulārā karaspēka vienībām, nevis rezerves vai paramilitārajām vienībām.

Dalies ar šo ziņu