Krievija un Baltkrievija kopējās militārajās mācībās Lietuvas tuvumā izspēlē ofensīvus scenārijus

Militārās mācības
Sargs.lv/ LRT.lt
Baltkrievija
Foto: Foto: AP/Scanpix

Neskatoties Baltkrievijas publiskajiem paziņojumiem, Krievijas un Baltkrievijas kopējās mācībās tiek izspēlētas uzbrukuma operācijas, informēja Lietuvas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Valdemārs Rupšis.

Lietuvas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Valdemārs Rupšis (Valdemaras Rupšys) pēc tikšanās ar Lietuvas Prezidentu un Aizsardzības ministru kopējā preses konferencē atzīmēja – lai arī Baltkrievijas un Krievijas kopējās militārās mācībās tiek izspēlētas uzbrukuma operācijas, Lietuvai tieši draudi pašlaik nav konstatēti.

Image
Lietuva
Foto: Foto: Lietuvas bruņoto spēku komandieris Valdemārs Rupšis/15min.lt
Foto: Lietuvas bruņoto spēku komandieris Voldemārs Rupšis/ 15min.lt

Ģenerālleitnants norādīja – ir skaidrs, ka arī nākotnē Krievija un Baltkrievija īstenos kopīgas militārās mācības, taču bažas rada fakts, ka mācībās tiek izspēlēt uzbrūkoši scenāriji, kas liek Lietuvai pārskatīt tās spēju attīstību un kopējos plānus ar sabiedrotajiem. Tajā pašā laikā V. Rupšis uzsvēra – NATO un Lietuvas mācības ir iepriekš plānotas un aizsardzības rakstura, neradot draudus ne Baltkrievijai, ne citiem Lietuvas kaimiņiem.

Image
Baltkrievija
Foto: Foto: AFP/Scanpix
Foto: AFP/ Scanpix

Lietuvas aizsardzības ministrs Raimundas Karoblis norādīja – Lietuva nepakļausies provokācijām. Pašreizējās Baltkrievijas – Krievijas militārās mācības ir iepriekš plānotas un nerada draudus. Līdzīga rakstura iepriekš plānotas mācības tika sākās Kaļiņingradas apgabalā laikā, kad Baltkrievijā sākās protesti.

Šajā periodā Maskava konstruktīvi informēja NATO par mācībām, taču pēc tam, kad Vladimirs Putins paziņoja par atbalstu Lukašenko režīmam, Kremlis ir atgriezies pie retorikas par NATO spēkiem Baltijā kā ar draudu. Vienlaicīgi Krievija palielina ofensīvās spējas Rietumu militārajā apgabalā un Kaļingradā neskatoties uz to, ka NATO līdzīgas darbības neveic.

Dalies ar šo ziņu