Krievijā sākas mācības “Kaukāzs 2020”

Ārvalstīs
Sargs.lv/The Jamestown Foundation
Kavkaz
Foto: Foto: Vladimir Smirnov/TASS

Krievijas Bruņotie spēki no 15. līdz 26. septembrim īstenos stratēģiski operacionālā līmeņa militārās mācības “Kaukāzs 2020”. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu intervijā 8. septembrī norādīja – mācībās šogad tiks trenēta Dienvidu kara apgabala vienību spēja nodrošināt Krievijas Dienvidrietumu aizsardzību.

Neskatoties uz Covid-19 pandēmijas ietekmi uz Krievijas militāro mācību norisi. “Kaukāzs 2020” tiek plānotas kā starptautiskas mācības, kurās paredzēts piedalīties ne tikai Krievijas, bet arī “Šanhajas pakta” (Ķīnas, Pakistānas, Kazahstānas, Kirgizstānas, Tadžikistānas un Uzbekistānas) un Mongolijas, Sīrijas, Irānas, Ēģiptes, Baltkrievijas, Turcijas, Armēnijas, Turkmenistānas un par Mjanmas vienībām. Lai arī Indija bija iepriekš paziņojusi par 200 tās karavīru dalību, mācības nepiedalīsies, ņemot vērā Ķīnas un Pakistānas dalību. 5. septembrī savu dalību atsauca arī Azerbaidžāna, tiesa, lēmumu nepamatojot, taču viens no iemesliem varētu būt Azerbaidžānas neapmierinātība ar Krievijas militāro transportlidmašīnu lidojumiem uz Armēniju laikā, kas uz abu valstu robežas notika sadursmes. Lai arī mācībās nepiedalīsies Azerbaidžānas vienības, tā nosūtīs divus savus militāros novērotājus.

Mācībās paredzēts piedalīties plašam Tuvo Austrumu valstu lokam, tai skaitā NATO dalībvalstij Turcijai. Atsevišķi atzīmējama ir Turkmenistānas dalība. Lai arī valsts ir paziņojusi savu neitralitāti, Ašgabatu bažīgu dara varas stabilitāte, ko sašķobījusi Covid-19 izraisītie ekonomiskie un sociālie satricinājumi. Krievija šajā situācija tiek uzskatīta par stabilizējošu faktoru – augusta vidū Krievijas Prezidents Vladimirs Putins Krievijas parlamentā ratificēšanai iesniedza 2003. gadā parakstīto Krievijas – Turkmenistānas drošības attiecību nostiprināšanas līgumu desmit gadu periodā.

Sergejs Šoigu norādījis, ka mācības norisināsies Krievijas Dienvidu Kara apgabalā, savukārt flotes manevri norisināsies Melnajā jūrā un Kaspijas jūrā, kuriem pievienosies arī trīs Ķīnas Kara flotes kuģi.  Ņemot vērā Astrahaņas apgabala, kur norisināsies lielākie mācību manevri, atrašanos pie Volgas ieejas Kaspijas jūrā, vai Ķīnas karakuģi piedalīsies manevros tikai Melnajā jūrā, vai arī tiem būs jāizmanto Volgas-Donas kanāls, taču tas izslēdz iespēju piedalīties kuģiem, kuru ūdensizspaids ir lielāks par 5000 tonnām.

Vasarā bijušais ASV spēku Eiropā komandieris atvaļinātais ģenerālleitnants Bens Hodžs (Ben Hodges) vairākās intervijās norādīja bažas par iespēju, ka “Kaukāzs 2020” aizsegā Krievija varētu mēģināt pārņemt kontrolē Ukrainas Melnās jūras piekrasti no Odesas līdz Kerčai, kā arī Ziemeļkrimas kanāla infrastruktūru. Līdzīgas bažas izteica arī Ukrainas kara flotes komandieris Oleksejs Neižpapa.

Dalies ar šo ziņu