ASV Jūras spēki izvērš plašas gaisa, sauszemes un jūras mācības pie Guamas Klusā okeāna rietumos

Ārvalstīs
Sargs.lv/Stars and Stripes
USS Ronald Reagan
Foto: Foto: AP/Scanpix

Daži no Amerikas Savienoto Valstu lielākajiem karakuģiem kopā ar 100 lidmašīnām un 11 000 karavīru Klusā okeāna rietumos Guamas teritorijā vērienīgās militārās mācībās “Valiant Shield” trenēs mērķu atrašanas, izsekošanas un iznīcināšanas spējas gaisā, uz sauszemes un jūrā, atsaucoties uz ASV Klusā okeāna flotes paziņojumu, raksta ASV izdevums “Stars and Stripes”. Iepriekš šīs mācības notika 2018. gadā Klusā okeāna Filipīnu jūrā.

Mācības “Valiant Shield” norisināsies no 14. līdz 25. septembrim, un tajās piedalīsies gan ASV Jūras spēku lidmašīnu bāzes kuģis “USS Ronald Reagan”, gan amfībiju desanta kuģis “USS America”, amfībiju transporta platforma “USS New Orleans” un kuģis “USS Germantown”. Savukārt karavīru skaits plānots ap 11 000 – viņu vidū gan jūras kājnieki, gan karavīri no un Jūras spēkiem.

Kā ASV Klusā okeāna flotes ziņojumā norāda flotes direktors jūrniecības operāciju jautājumos flotiles admirālis Maikls Boils (Michael Boyle), ir ļoti svarīgi parādīt sabiedrotajiem un partneriem ASV stingro apņemšanos atbalstīt brīvu un atvērtu Indijas un Klusā okeāna reģionu. Tik vērienīgi vingrinājumi kā “Valiant Shield” ļauj ASV militārajiem spēkiem nepārtraukti uzlabot kaujas spējas.

Šīs mācības “Valiant Shield” šogad ir astotās, un tiek organizētas jau kopš 2006. gada. Līdz šim pēdējās notika 2018. gadā Klusā okeāna Filipīnu jūrā.

Mācību laikā iesaistītie militārie spēki praktizēs jūras drošības vingrinājumus, trenējot pretgaisa aizsardzību un pret zemūdenēm vērstas operācijas.

Mācības “Valiant Shield” ir kā turpinājums augustā Klusā okeāna reģionā pie Havaju salām notiekošajam militārajam vingrinājumam “RIMPAC 2020”, kurā piedalījās 10 valstu flotes ar 22 kuģiem un vienu zemūdeni. Covid-19 izplatības ierobežošanas dēļ šogad tas pilnībā notika jūrā, neiekļaujot mācību norisi krastā.

Image
RIMPAC 2020
Foto: Mācības "RIMPAC 2020". Foto: ASV Jūras spēki
Mācības "RIMPAC 2020". Foto: ASV Jūras spēki

Arī mācību “Valiant Shield” plānotāji ir veikuši daudzus piesardzības pasākumus, lai aizsargātu karavīrus, viņu ģimenes un vietējos iedzīvotājus no saslimstības.

Līdz šodienai Guamas teritorijā reģistrēti 1863 saslimšanas gadījumi ar koronavīrusu, tai skaitā 249 ASV armijas karavīriem.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka īpaši liela trauksme tika celta šī gada marta beigās, kad saslimšana ar Covid-19 tika konstatēta uz ASV lidmašīnu bāzes kuģa “USS Theodore Roosevelt”, kas tolaik atradās Guamā Klusā okeāna rietumos. Toreiz tika pieņemts lēmums lielāko daļu jūrnieku no kuģa evakuēt, lai pasargātu no tālākas slimības izplatības.

Gadījums plaši izskanēja ASV medijos, un par to tika atlaists kuģa kapteinis Brets Krozjērs (Brett Crozier), kuram arī tika konstatēts koronavīruss. Tas noticis tāpēc, ka vēstule, kurā viņš ASV militārajiem spēkiem pieprasa palīdzību vīrusa skartajam kuģim, tika nopludināta ASV medijiem.

Dalies ar šo ziņu