Atlaistajam ASV aviobāzes kuģa “USS Theodore Roosevelt” kapteinim konstatēts koronavīruss

Ārvalstīs
Sargs.lv/Stars and Stripes
Kroizers
Foto: Foto: via REUTERS/Scanpix

Bijušajam ASV kara flotes aviācijas bāzes kuģa USS Theodore Roosevelt” komandierim kapteinim Bretam Krozjēram (Brett Crozier), konstatēts koronavīruss, raksta “Stars and Stripes”, atsaucoties uz publikāciju laikrakstā “The New York Times”.

Kapteinis B. Krozjērs pagājušajā nedēļā tika atlaists, jo viņa vēstule, kurā viņš pieprasa palīdzību vīrusa skartajam kuģim, tika nopludināta ASV medijiem.

Lēmumu par viņa atbrīvošanu pieņēma Jūras spēku sekretārs Tomass Modlijs (Thomas Modly), pamatojot ar to, ka viņš esot zaudējis uzticību kapteiņa vadīšanas spējām, ņemot vērā apstākli cik lielā mērā pēcāk medijos tika izplatīta B. Krozjēra vēstule ar lūgumu evakuēt aviobāzes kuģi.

Svētdien intervijā ar “CNN” ASV aizsardzības ministrs Marks Espers paziņoja, ka līdz šim 155 jūrniekiem no “USS Theodore Roosevelt” tika konstatēta inficēšanās ar COVID-19 vīrusu.

“New York Times” raksta, ka pirmie vīrusa simptomi kapteinim esot parādījušies vēl pirms viņš esot pametis kuģi, kas pašlaik atrodas ostā Guamā. Laikraksts citēja B. Krozjēra ģimenes locekļus un divus tuvus draugus no Jūras spēku akadēmijas.

Klusā okeāna flotes pārstāve Reičela Makmara (Rachel McMarr) pirmdien atteicās komentēt ziņojumu par B. Krozjēra saslimšanu.

Pēc B. Krozjēra vēstules nosūtīšanas, atbildīgās ASV amatpersonas nolēma atļaut vairākiem tūkstošiem jūrnieku atstāt kuģi. ASV Jūras spēki pašlaik cenšas pēc iespējas ātrāk ierobežot slimības izplatīšanos jūrnieku starpā, nosakot karantīnu un ārstējot saslimušos jūrniekus, lai kuģis atkal būtu spējīgs veikt uzdevumus Klusajā okeānā, teikts svētdienā publicētajā 7. Flotes paziņojumā.

14 dienu ilgās karantīnas laikā kuģa jūrnieki uzturēsies viesnīcās visā Guamas salā, kamēr aviobāzes kuģis “USS Theodore Roosevelt” tiks dezinficēts, teikts paziņojumā.

Septītās flotes viceadmirālis Bils Mercs (Bill Merz) svētdien apmeklēja kuģa “USS Theodore Roosevelt” apkalpi un vietējo vadību.

“Komanda Guamā ir paveikusi milzīgu darbu, cenšoties atrisināt situāciju ar aviobāzes kuģi,” viceadmirālis svētdien sacīja Jūras spēku ziņojumā.

M. Espers svētdien intervijā ar “CNN” sacīja, ka viņš atbalsta T. Modlija lēmumu atlaist B. Krozjēru.

“Es domāju, ka T.Modlijam bija jāpieņem ļoti grūts lēmums, bet gan es, gan Jūras spēku vadība atbalsta viņa lēmumu,” M. Espers teica intervijā, piebilstot, ka neesot iespējams evakuēt pilnīgi visus jūrniekus no kuģa. Viņš to pamatoja ar faktu, ka uz kuģa atrodas kodolreaktori un cita ļoti svarīga tehnika, kuru kādam visu laiku esot jāuzrauga. “Mums ir jānodrošina gan apkalpes veselība un drošība, gan kuģa gatavība, lai tas nekavējoties spētu iziet jūrā, ja rastos šāda nepieciešamība,” teica M. Espers.

Piektdien divi ASV demokrātiskās partijas kongresmeņi - atvaļinātais gaisa spēku pulkvedis Teds Lieu (Ted Lieu) un atvaļinātais Jūras kājnieku kaprālis Rubens Gallego (Ruben Gallego) uzrakstīja vēstuli Aizsardzības departamenta ģenerālizmeklētājam, lai viņš pārbaudītu B. Krozjēra atlaišanas likumību. Vēstulē bija rakstīts, ka kapteiņa atlaišana no amata izskatās kā “atriebība” un rada sajūtu, ka Jūras spēki nevēlas, lai komandieri runātu par problēmām, mēģinot aizsargāt savus jūrniekus no vīrusa. 

Vismaz 17 senatori no Demokrātu partijas piektdien parakstīja līdzīgu vēstuli. Ceturtdien vietnē “change.org” parādījās petīcija, kas aicināja atcelt lēmumu par B. Krozjēra atlaišanu. Līdz pirmdienas rītam petīciju bija parakstījuši gandrīz 250 000 cilvēki.

Dalies ar šo ziņu