ASV Jūras spēki Covid-19 dēļ no lidmašīnu bāzes kuģa “Roosevelt” evakuē jūrniekus

Ārvalstīs
Sargs.lv/AFP
kuģis
Foto: Foto: AFP/Scanpix

ASV Jūras spēki evakuē vairākus tūkstošus jūrnieku no ar kodolraktoru darbināmā lidmašīnu bāzes kuģa “USS Theodore Roosevelt”, kas pašlaik atrodas Guamā, Klusā okeāna rietumos Marianas salu tuvumā. Šāds lēmums pieņemts, jo koronavīrusa izplatīšanās uz kuģa apdraud visu apkalpi, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Kā informē ASV Jūras spēki, šobrīd no aptuveni 4800 jūrniekiem ar Covid-19 saslimuši ir 93.

Pentagona amatpersonas pavēstīja, ka šobrīd cenšas noorganizēt viesnīcas numurus lielākajai daļai no evakuētajiem jūrniekiem, kuri pašlaik atrodas Klusā okeāna salā, Tajā pašā laikā tiek organizēta neliela nesaslimušo jūrnieku komanda, lai šajā ārkārtas stāvoklī kuģis tiktu uzturēts un būtu gatavs pildīt uzdevumus.

“Pašlaik mūsu plāns ir no kuģa evakuēt pēc iespējas lielāku skaitu jūrnieku, tomēr mums uz tā ir jāatstāj noteikts skaits cilvēku, lai kuģis spētu turpināt darboties,” sacīja Marianas salu reģiona komandieris flotiles admirālis Džons Menoni (John Menoni).

Jūras spēku sekretārs Tomass Modlijs (Thomas Modly) Vašingtonā norādījis, ka gandrīz 1000 apkalpes locekļu jau irevakuēti un tuvāko dienu laikā šis skaiylis pieaugs līdz 2700 jūrniekiem.

Lai gan ir paredzēts evakuēt lielāko daļu jūrnieku, tiek lēsts, ka dezinfekcijas laikā uz tā vajadzēs palikt vismaz 1000 jūrniekiem.

“Mēs nevaram un arī neevakuēsim visus jūrniekus no kuģa, jo uz tā atrodas ieroči, munīcija, dārgas lidmašīnas un atomelektrostacija,” sacīja T. Modlijs

Jau ziņots, ka šīs nedēļas sākumā ar kodolreaktoru darbināmā kuģa “USS Theodore Roosevelt” kapteinis Brets Krozjērs (Brett Crozier) paziņoja Jūras spēku vadībai, ka vīruss uz kuģa nekontrolēti izplatās un aicināja nekavējoties sniegt palīdzību tā apkalpei.

“Slimības turpina paātrināti izplatīties. Mēs neatrodamies karā, jūrniekiem nav jāmirst. Tādēļ viņu evakuēšana no lidmašīnu bāzes kuģa un izolēšana uz divām nedēļām ir nepieciešama,” norādīja kapteinis.

Jūras spēku sekretārs T. Modlijs nesen preses konferencē paziņoja, ka kapteinis B. Krozjērs ticis atbrīvots no amata, to pamatojot, ka kapteinis uz krīzi esot reaģējis ļoti neadekvāti, izraisot paniku un sūtot savu palīdzības pieprasījumu nekonfidenciālos veidos. Šīs neapdomātas rīcības rezultātā viņa ziņa nonākusi kāda Kalifornijas laikraksta rokās, kas jaunumus ātri izplatīja tālāk. Tā vietā kapteinim bija jāvēršas pie saviem tiešajiem komandieriem, kuri jau sūtīja palīdzību kuģim.

Tāpat tiek ziņots, ka arī otrs ASV Jūras spēku lidmašīnu bāzes kuģis “USS Ronald Reagan” Covid-19 dēļ pašlaik atrodas ostā Japānā, lai gan inficēto skaits netiek minēts.

T. Modlijs atzina, ka vīruss šobrīd ir nopietns izaicinājums visiem ASV bruņotajiem spēkiem. “Lidmašīnu bāzes kuģis “Roosevelt” pašlaik atrodas šīs jaunās cīņas pašā sākumā, taču vajadzības gadījumā tas spēs veikt savus pienākumus,” viņš norādīja.

“USS Theodore Roosevelt” šobrīd ir vienīgais no 94 kuģiem, uz kura masveidā izplatījusies koronavīrusa izraisītais Covid-19. Daži gadījumi konstatēti arī uz citiem kuģiem, taču tie ir nelielā skaitā un tiek labi kontrolēti.

ASV Aizsardzības ministrs Marks Espers apstiprināja, ka situācija uz kuģa “Roosevelt” nekādā veidā neietekmē ASV Jūras spēku kaujas spējas.

“Šķiet, ka sabiedrībā pastāv doma, ka mums vajadzētu slēgt visus ASV bruņotos spēkus un šādi risināt vīrusa problēmu. Tas nav iespējams un arī netiks darīts," viņš sacīja Baltajā namā.

“Mūsu uzdevums ir aizsargāt Amerikas Savienotās Valstis un tautu. Mēs to arī darīsim, neskatoties uz to, kas notiks,” viņš piebilda.

Guamas gubernatore Lou Leon Guerrero sacīja, ka militārās amatpersonas viņai esot apliecinājušas, ka visi jūrnieki, kuri tiks evakuēti uz salu, nebūs inficēti ar koronavīrusu.

Viņa atzina, ka vairāki vietējie iedzīvotāji ir noraizējušies par jūrnieku ielaišanu Guamā, tomēr Guamas pienākums ir sniegt palīdzību tiem, kuriem tā ir nepieciešama. Pašlaik uz salas ir 77 apstiprināti saslimšanas gadījumi ar Covid-19, kā arī trīs nāves gadījumi.

“Šie karavīri ir gatavi upurēt savas dzīvības, lai aizstāvētu mūsu drošību, mūsu pienākums ir sniegt viņiem palīdzību šī vīrusa laikā,” viņa sacīja.

Dalies ar šo ziņu