NBS komandieris: Latvijas dienestu vadība ir spējīga īstenot pēkšņas un liela mēroga operācijas

Viedoklis
Sargs.lv
Mācības "Namejs 2023" Latgalē
Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Gan Nacionālie bruņotie spēki, gan Iekšlietu dienesti ir spējīgi operatīvi izstrādāt plānus un realizēt apjomīgas kopīgas operācijas. Tā, intervijā portālam “Sargs.lv” aizvadīto visaptverošo valsts aizsardzības mācību “Namejs” rezultātus vērtēja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Viņš norādīja, ka šogad galvenais uzdevums bija trenēt kā bruņoto spēku, tā arī partneru dienestu, jo īpaši Valsts robežsardzes un Valsts policijas vadības spēju ātri pārslēgties jaunu uzdevumu izpildei, operatīvi izplānojot operāciju un to realizējot.

Šoreiz militārās mācības tika apvienotas ar Valsts policijas kontrolpunktu rīkošanu uz autoceļiem Latgalē, kur NBS sniedza atbalstu, bet Iekšlietu resors bija galvenais. Kā atzīst ģenerālleitnants L. Kalniņš, arī Iekšlietu dienestu vadība ar pēkšņo uzdevumu tikusi lieliski galā.

Image
Mācības "Namejs 2023" Latgalē
Foto: Mācības "Namejs 2023" Latgalē / Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija
“Kopumā uzdevuma izpilde apliecina, ka šī [ātra plašu kopīgu operāciju plānošanas] spēja ir pakāpusies krietni augstākā līmenī,” secināja NBS komandieris.

Viņš atzina, mācībās “Namejs 2023” Latgalē iesaistījās arī Latvijā izvietotie NATO sabiedrotie. Tas ģenerālleitnanta L. Kalniņa ieskatā apliecina, ka visi valsts aizsardzības nodrošināšanā iesaistītie spēki spēj strādāt sinhroni.

Image
Foto: Mācības "Namejs 2023" Latgalē / Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija
Foto: Mācības "Namejs 2023" Latgalē / Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Vaicāts, kā vai mācības “Namejs 2023” tika pamanītas arī otrpus Latvijas Austrumu robežas, ģenerālleitnants atteica, ka, spriežot pēc krievu valodā, vai ārkārtīgi sliktā latviešu valodā rakstītajiem negatīvajiem un naidīgajiem komentāriem zem publikācijām par mācību “Namejs 2023” norisi Latgalē, secināms, ka gan NBS, gan Iekšlietu dienestu aktivitātes bijušas vērstas pareizajā virzienā.

Kopīgiem spēkiem mācību laikā izdevies novērst arī atsevišķus nelegāli robežu šķērsojušo migrantu pārvadāšanas gadījumus “Mācību laikā mēs kopā ar robežsardzes kolēģiem aizturējām nelikumīgi robežu šķērsojušo migrantu grupu, kas bija iekļuvusi Latvijā.

“Šādi uz robežas izvēršot arī mūsu spēkus, mēs demonstrējām spēju izlēmīgi un ātri stiprināt robežu nepieciešamības gadījumā. Tālab varu teikt, ka mācības “Namejs 2023” ir izdevušās. Es augstu vērtēju vienību un dažādu dienestu komandieru darbu to laikā,” atzina ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Vienlaikus NBS komandieris apliecināja NBS nodomu turpināt stiprināt Latvijas Austrumu robežu, gan veidojot NBS vajadzīgo infrastruktūru, gan pārdislocējot tuvāk robežai vairāk NBS personāla.

Dalies ar šo ziņu