Slaidiņš: Operāciju Belgorodas apgabalā var uzskatīt par ķēdes posmu gaidāmajam ukraiņu pretuzbrukumam

Viedoklis
LETA
Belgorodas apgabala Grajvoronskijas rajons 23.maijā
Foto: EPA/Scanpix. Belgorodas apgabala Grajvoronskijas rajons 23.maijā

Operāciju Krievijas Belgorodas apgabala teritorijā var uzskatīt par ķēdes posmu gaidāmajam ukraiņu pretuzbrukumam, aģentūrai LETA atzina Latvijas Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš.

Noteikti bez Ukrainas atbalsta šāda, visticamāk, plānota operācija nevar notikt, jo cilvēki nokļuva Krievijas teritorijā, iegāja ar kaujas tehniku, kā arī viņiem bija jāšķērso pierobežas frontes rajoni, klāstīja Slaidiņš.

Slaidiņa ieskatā ukraiņi piekopj to pašu stratēģiju, ko krievi 2014.gadā, kad anektējot Krimu apgalvoja, ka vienkāršie ļaudis, kas patiesībā bija Krievijas karavīri, "ieročus un formas bija nopirkuši jebkurā armijas veikalā". Patiesībā tie esot krievi, kuri dodas uz savu zemi cīnīties pret Vladimira Putina režīmu.

Šādas operācijas mērķis ir piesaistīt Krievijas spēkus un Krievija būtu spiesta atvilkt no frontes vienības, šādā veidā vājinot fronti. Šo operāciju arī varot uzskatīt par ķēdes posmu gaidāmajam ukraiņu pretuzbrukumam.

"Interesanti kādu jezgu tas ir informatīvajā telpā radījis, jo vakar Krievijas informatīvajā telpā valdīja pilnīgs apjukums un izpratnes trūkums un kā tālāk rīkoties. Lai arī Krievijas varas iestāžu ieskatā viss beidzas kā vienmēr ar ienaidnieka iznīcināšanu, propaganda kārtējo reizi pieļāva būtisku kļūdu vēlamo uzdodot par notikušo. Minētā operācija vēl turpinās un ir aktīva. Tagad krievi informatīvajā telpā pasniedz sevi par upuriem, ka terorisms ienācis un spiesti aizstāvēties," norādīja Slaidiņš.

Slaidiņš uzskata, ka operācija Belgorodā noteikti kaut ko mainīs kopējā kara situācijā, bet neizraisīs pilsoņu karu Krievijā. "Tās ir pirmās vēstis Putinam, ka tā ir tikai un vienīgi viņa atbildība par sākto karu Ukrainā. Tā operācija ir sasniegusi savus mērķus un karš ienācis Krievijas teritorijā," uzsvēra eksperts.

Vaicāts, vai ukraiņi varētu šādas aktivitātes realizēt arī citos Krievijas pierobežas reģionos, Slaidiņš norādīja, ka esot parādījusies informācija par aktivitātēm Kurskas apgabalā.

Slaidiņš akcentēja, ka Ukrainas spēki ir kļuvuši daudz aktīvāki visos frontes iecirkņos gan apšaudot krievu loģistikas centrus, gan aktīvākas ir manevra vienības. Ņemot vērā minēto krievi, mēģināšot darīt visu iespējamo, lai "norautu" Ukrainas armijas iespējamo uzbrukumu.

Jau ziņots, ka Ukrainā karojošo krievu leģions "Krievijas brīvība" un "Krievu brīvprātīgais korpuss" veic operāciju Krievijas Belgorodas apgabala teritorijā, lai izveidotu "drošības zonu" Ukrainas civiliedzīvotāju aizsardzībai, pirmdien paziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) pārstāvis Andrijs Jusovs.

Pēc viņa teiktā, operāciju veic tikai Krievijas pilsoņi.

"Krievijas brīvība" un "Krievu brīvprātīgais korpuss" paziņojis, ka ir "atbrīvojuši" Kozinkas ciemu Belgorodas apgabalā un iekļuvuši Graivoronas apdzīvotajā vietā.

Belgorodas apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs apgalvojis, ka Ukrainas diversantu grupa "iekļuva Graivoronas rajona teritorijā". Pēc viņa teiktā, "Krievijas bruņotie spēki kopā ar robežsardzi, nacionālo gvardi un FSB veic nepieciešamos pasākumus ienaidnieka likvidēšanai".

Dalies ar šo ziņu