ISW: Notikumi Belgorodas apgabalā radījuši haosu Krievijas informācijas telpā

Konfliktu zonas
Leta/Ukrainska Pravda
Krievu brīvprātīgo operācija Belgorodas apgabalā
Foto: Krievu brīvprātīgo operācija Belgorodas apgabalā Foto: NEXTA/Twitter

Krievijas informācijas telpa uz krievu brīvprātīgo operāciju Belgorodas apgabalā reaģējusi ar paniku un nekonsekvenci, secinājuši ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi. ISW norādījis, ka Krievija parasti šādi reaģē, kad saskaras ar nozīmīgiem satricinājumiem informācijas telpā.

Vairāki militārie blogeri, kas atbalsta agresiju pret Ukrainu, galveno uzmanību pievērsuši faktam, ka leģionu "Krievijas brīvība" un "Krievu brīvprātīgo korpusu", kas īstenoja šo operāciju, veido galvenokārt Krievijas pilsoņi, kurus viņi nosaukuši par valsts nodevējiem un apsūdzējuši sadarbībā ar Ukrainas izlūkdienestu.

Vairāki blogeri arī izteikuši pieņēmumu, ka uzbrukums Belgorodas apgabalā ir informācijas operācija, kuras mērķis ir novērst sabiedrības uzmanību no Bahmutas nonākšanas Krievijas kontrolē un radīt paniku Krievijas informācijas telpā pirms potenciālā Ukrainas pretuzbrukuma.

Savukārt bijušais Krievijas virsnieks un kara noziedznieks Igors Girkins norāda, ka jau sen brīdinājis, ka šādi pārrobežas uzbrukumi varētu būt plašākas Ukrainas pretuzbrukuma stratēģijas sastāvdaļa.

Tikmēr Krievijas algotņu bandas "Vagner" dibinātājs Jevgēņijs Prigožins izmantojis šo incidentu, lai kārtējo reizi apsūdzētu Krievijas valdību un tās birokrātisko aparātu bezdarbībā, kas netieši veicinājusi šo uzbrukumu, un lai kritizētu Krievijas Aizsardzības ministriju par nespēju nostiprināt Krievijas robežas un aizsargāt valsti.

Pirmā novērotā Krievijas aizsardzības nocietinājumu līnija stiepjas divus kilometrus no Goras Podolas un pieņēmums, ka "Krievu brīvprātīgajam korpusam" izdevies pārraut šo līniju liecina par šādu nocietinājumu vājumu, vismaz tad, kad tos neapsargā labi apmācīti un apbruņoti karavīri, norādījis ISW.

Ņemot vērā to, ka vairuma krievu propagandistu reakcija bijusi atšķirīga un histēriska, Krievijas informācijas telpā nav izveidojusies vienota nostāja, bet tas liecina, ka uzbrukums Belgorodas apgabalā pārsteidzis krievu komentētājus.

Dalies ar šo ziņu