Vācijas aizsardzības ministrs piesardzīgs par ierosinājumu piegādāt Ukrainai raķetes "Taurus"

Viedoklis
LETA/DPA
Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss
Foto: AFP/Scanpix

Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss piesardzīgi izteicies par ierosinājumu piegādāt Ukrainai vācu spārnotās raķetes "Taurus".

Ministrs sacīja, ka nevēlas komentēt atsevišķi katru ieroču sistēmu un sniegt hipotētisku atbildi uz hipotētisku jautājumu.

Viņš sacīja, ka ir pierādījies, ka labāk nevajag novilkt sarkanās vai baltās līnijas.

Ministrs uzsvēra, ka Ukrainai jāpalīdz ievērojami un atbildīgi.

"Mums jāatbalsta Ukraina ar visām sistēmām, kas atļautas saskaņā starptautiskajām tiesībām un kas vajadzīgas, lai uzvarētu šajā karā, un kuras mēs esam spējīgi dot," sacīja Pistoriuss.

Jautāts, vai arī viņš saskata briesmas potenciālajā F-16 piegādē Ukrainai, Pistoriuss atbildēja, ka šobrīd nesaskata nekādus eskalācijas riskus.

Vācijas opozīcijā esošo kristīgo demokrātu CDU aizsardzības eksperts Roderihs Kīsveters ir paudis atbalstu "Taurus" piegādei Ukrainai, norādot, ka Ukrainas partneriem tagad ir jāapgādā Ukraina ar visu, ko Ukraina var izmantot karā un kas ir pieļaujams saskaņā ar starptautiskajām tiesībām.

Spārnotās raķetes ar darbības rādiusu līdz 500 kilometriem varētu būt ļoti noderīgs Vācijas ieguldījums. Pirms desmit gadiem Vācijas armijas vajadzībām tika iegādātas ap 600 "Taurus" raķešu, no kurām aptuveni 150 vēl darbojas, norādīja Kīsveters.

Militārais atbalsts Ukrainai ir viens no galvenajiem jautājumiem, kas šodien tiek apspriests Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmē Briselē.

Dalies ar šo ziņu