Lielbritānija apmācīs ukraiņu pilotus un piegādās papildu raķetes un dronus

Ārvalstīs
Sargs.lv/Defense News/Associated Press
Volodimirs Zelenskis un Riši Sunaks
Foto: Volodimirs Zelenskis un Riši Sunaks / ZP/Scanpix

Jaunas militārā atbalsta pakotnes ietvaros Lielbritānija gatavojas uzsākt Ukrainas Gaisa spēku pilotu apmācību, pirmdien paziņoja premjerministrs Riši Sunaks tikšanās laikā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Riši Sunaks šo apmācību programmu saistīja ar Lielbritānijas un citu valstu centieniem panākt Ukrainas Gaisa spēku apgādi ar iznīcinātājiem F-16, ko viņš nodēvēja par “Ukrainas izvēlētājām iznīcinātājlidmašīnām”.

Tāpat šīs tikšanās laikā Lielbritānijas valdība paziņoja par papildu pretgaisa aizsardzības raķešu un 200 kilometru darbības diapazona uzbrukuma dronu piegādi, kas ietilps kopējā Lielbritānijas ieroču pakotnē.

Pagājušajā nedēļā Lielbritānija kļuva par pirmo Rietumu valsti, kas paziņoja par tālas darbības spārnoto raķešu piegādi Ukrainas bruņotajiem spēkiem, kad Lielbritānijas Aizsardzības ministrija informēja, ka Kijivai tiek piegādātas raķetes “Storm Shadow”, ar kurām Ukrainas Gaisa spēki aprīko savā rīcībā esošās padomju perioda iznīcinātājlidmašīnas.

Lielbritānijas Karaliskajiem gaisa spēkiem nav F-16 lidmašīnu, taču Riši Sunaks jau februārī vēstīja par Lielbritānijas vēlmi nodrošināt pilotu apmācību, un tas notika laikā, kad visai aktīvi sākās diskusijas publiskajā telpā par to, vai Rietumi apmierinās Kijivas prasības pēc modernajiem F-16 iznīcinātājiem. Šīs diskusijas NATO partneru starpā turpinās, tomēr “Storm Shadow” raķešu nosūtīšana apliecina, ka Rietumiem šo raķešu lielais darbības diapazons vairs nav šķērslis.

Volodimirs Zelenskis pēc sarunām ar britu premjeru žurnālistiem izteicās, ka lidmašīnu piegāde Ukrainai ir ļoti svarīga tēma, jo bez tām nav iespējama kontrole pār gaisa telpu. “Domāju, ka jau tuvākajā laikā dzirdēsiet par svarīgiem lēmumiem, taču mums līdz tam vēl mazliet jāpiestrādā,” viņš piebilda.

Lielbritānijas valdība ir apņēmusies pielāgot tās pilotu apmācībai izmantoto programmu, lai sniegtu Ukrainas pilotiem nepieciešamās prasmes dažāda veida Rietumu lidmašīnu vadīšanai. Apmācības varētu sākties jau šīs vasaras beigās.

Savas Eiropas vizītes laikā Ukrainas prezidents apmeklēja arī Itāliju, Franciju un Vāciju. Itālijas amatpersonas ir solījušas turpināt sniegt militāro un finansiālo atbalstu, kā arī atbalstīt Ukrainas ceļu uz Eiropas Savienību. Francija solīja piegādāt vairākus dučus bruņutransportieru un kaujas mašīnu, kā arī pretgaisa aizsardzības sistēmas tuvāko nedēļu laikā.

Aptuveni 2000 Ukrainas karavīru šogad saņems militāro apmācību Francijā, bet gandrīz 4000 karavīriem apmācība tiks nodrošināta Polijā. Savukārt, Vācija ir paziņojusi par savas līdz šīm lielākās militārā atbalsta pakotnes sniegšanu Ukrainai 2,7 miljardu eiro apmērā.

Dalies ar šo ziņu