ASV Mičiganas štata gubernatore: sadarbībai ar Latviju ir potenciāls arī militārās industrijas jomā

Viedoklis (Papildināts)
Sargs.lv
ASV Mičiganas štata gubernatore Grečena Vitmere (Gretchen Whitmer) tikšanās laikā ar Aizsardzības ministrijas parlamentāro sekretāru Jāni Eglītu
Foto: Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija

Amerikas Savienoto Valstu Mičiganas štata vadība un iedzīvotāji ir lepni par ilgstošo un veiksmīgo sadarbību ar Latviju, jo tā bijusi vērtīga abām pusēm, sarunā ar “Sargs.lv” norāda ASV Mičiganas štata gubernatore Grečena Vitmere (Gretchen Whitmer), kura oficiālā vizītē uzturas Latvijā. Mičigana, kurā dzīvo lielākā Latvijas kopiena ASV, lepojas par tik veiksmīgu Latvijas bruņoto spēku un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbību jau 30 gadu garumā un atklāj, ka nākotnē, iespējams, abas puses varētu sadarboties arī citās jomās, piemēram, militārās industrijas sfērā.

G. Vitmere norāda – Latvijas, un tagad arī Ukrainas, tauta ir vislabākais piemērs, kā cīnīties un pastāvēt par savu valsti un tās neatkarību, un Mičiganas štats, ilgstoši sadarbojoties ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem Latvijā, to patiesi novērtē.

Lai arī redzamākā sadarbības daļa jau 30 gadus pēc kārtas starp Mičiganas Nacionālo gvardi un Latvijas armiju notiek tieši militārajā jomā, gubernatore atzīst, ka nākotnē tā varētu arī paplašināties.

“Mičiganas štatam un Latvijai ir daudz kopīga – gan laika apstākļi, gan sadarbība inovāciju jomā. Militārā partnerība ir viena lieta, bet domāju, ka mums ir daudz sadarbības iespēju arī citos veidos, piemēram, ekonomikas jomā,” saka Mičiganas štata gubernatore.

Viņa norāda, ka Mičiganas štatā ir daudz spējīgu militārās industrijas uzņēmumu, un arī Latvijā šī joma strauji attīstās.

“Tas mums palīdz stiprināt pašiem savu aizsardzību un arī aizsargāt demokrātijas visā pasaulē. Ja vien būs iespēja sadarbību paplašināt arī šajā jomā, mēs esam ieinteresēti,” piebilst G. Vitmere.

Image
Mičigana
Foto: dižkareivis Roberts Putnis

11. maija pēcpusdienā Mičiganas štata gubernatorei arī bija iespēja Ādažu poligonā vērot, kā notiek kauja šaušana ar augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmu HIMARS (High Mobility Rocket Artillery System). Šīs sistēmas, kuras vada Mičiganas Nacionālās gvardes karavīri, no 6. līdz 16. maijam uzturas Latvijā, lai piedalītos Ādažu un Šķēdes poligonos notiekošajās Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes organizētajās militārās mācības “SOLAR ECLIPSE”, kas ir daļa no lielajām ASV militārajām mācībām “DEFENDER 23”.

Mācību mērķis ir trenēt un pilnveidot iesaistīto vienību spējas plānot un vadīt militārās operācijas un vingrināt vienību savstarpējo sadarbību, gaisa un sauszemes operāciju integrāciju, taktisko uzdevumu izpildi un netiešās uguns integrēšanu vienību uzdevumu izpildē. Tajās šogad piedalās gan NBS vienības un Latvijā izvietotā NATO kaujas grupa, gan karavīri no ASV, Igaunijas un Polijas.

Image
HIMARS
Foto: kaprālis Nauris Dorobļajs
Uz jautājumu, kā Mičiganas štata iedzīvotāji raugās un nestabilo drošības situāciju Austrumeiropā un Krievijas pastāvīgajiem draudiem arī Latvijas virzienā, G. Vitmere saka: “Domāju, varu runāt iedzīvotāju lielākās daļas vārdā, jo mēs nevaram vienkārši noskatīties, kā notiek šī [Krievijas] nelegālā invāzija. Esmu gandarīta, ka ASV prezidents Dž. Baidens ir atjaunojis ASV lomu starptautiskā līmenī, jo mēs nevaram gaidīt, ka šī situācija atrisināsies pati no sevis, mums ir jābūt aktīviem partneriem.”

Tāpat 11. maijā ASV Mičiganas štata gubernatore G. Vitmere tikās ar Aizsardzības ministrijas parlamentāros sekretāru Jāni Eglīti, lai pārrunātu Mičiganas un Latvijas turpmāko sadarbību aizsardzības jomā. Tikšanās laikā klāt bija arī ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons (Christopher Robinson) un Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Pols Rodžerss (Paul Rogers).

Image
Mičigana
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija


Jau ziņots, ka šī gada 27. aprīlī apritēja 30 gadi kopš Latvija un ASV parakstīja vienošanos par sadarbību Valstu partnerības programmā, ar to apstiprinot Latvijas un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbību. Tieši šī partnerība ar Mičiganu un kopīgās militārās mācības sekmējusi Latvijas iestāšanos NATO 2004. gadā.

Latvijas un ASV attiecības ir balstītas kopīgās vērtībās un drošības interesēs. ASV ir Latvijas stratēģiskais partneris, un sniedz nozīmīgu ieguldījumu Latvijas aizsardzības spēju stiprināšanā. Latvija sadarbojas ar ASV NATO, kā arī citos daudzpusējos un divpusējos formātos, kuru mērķis ir aizsardzības stiprināšana.

Tieši pateicoties sadarbībai ar Mičiganas Nacionālo gvardi, Latvijas bruņotajos spēkos šobrīd attīstītas tik daudzas spējas un karavīri guvuši neatceramu militāro un dzīves pieredzi. Tā, piemēram, 2007. gadā NBS ierosināja veidot kopīgu vienību ar ASV Mičiganas Nacionālās gvardi miera uzturēšanas operācijas atbalstam Afganistānā, kur pirms dažiem gadiem bija gāzts Talibu režīms. Gadu vēlāk tika izveidota pirmā Apvienotā operacionālo padomnieku grupa (OMLT), kuras pamata uzdevums bija apmācīt afgāņu drošības spēkus, darbojoties tālu no NATO spēku bāzēm, kur vajadzības gadījumā vienīgais iespējamais uguns atbalsts būtu artilērijas triecieni vai aviācijas uzlidojumi.

Šajos apstākļos Latvijas karavīriem ātri vien nācās apgūt gan apvienotā uguns priekšējā novērotāja (JFO- Joint Fire Observer), gan tuvā gaisa atbalsta kontroliera  (JTAC - Joint terminal attack controller) specialitātes – arī šīs zināšanas Latvijas karavīriem nodeva Mičiganas Nacionālās gvardes kolēģi. Tagad Latvijas JTAC speciālisti ir vieni no labākajiem NATO dalībvalstu vidū, savu pieredzi un prasmes nododot citu sabiedroto valstu karavīriem.

Dalies ar šo ziņu