NBS komandieris: Mičiganas Nacionālā gvarde ir vairāk nekā vienkārši sadarbības partneris

Mūsdienu vēsture
Sargs.lv
NBS komandieris ģenerālleitnqnts Leonīds Kalniņš tiekas ar Mičiganas Nacionālās Gvardes komandieri ģenerālmajoru Polu Rodžersu
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas 1991. gadā bija nepieciešams apsvērt iespējamos veidus, kā attīstīt pašiem savus Nacionālos Bruņotos spēkus (NBS), lai nosargātu tikko atgūto brīvību. Viens no svarīgākajiem veidiem bija atrast sadarbības partneru Rietumos, lai pārņemtu spēcīgāko bruņoto spēku pieredzi un stiprinātu savu armiju un Zemessardzi. 1993. gada 27. aprīlī ģenerālleitnants Dž. B. Konevejs un ASV pavēlniecība Eiropā apstiprināja Latvijas un ASV Mičiganas štata Nacionālās gvardes sadarbību. Šo 30 gadu laikā sadarbība ir attīstījusies, un Latvijas bruņotie spēki ir ieguvuši milzīgu pienesumu valsts aizsardzībā. Portāls “Sargs.lv” runāja ar NBS komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu, lai noskaidrotu, ko šī 30 gadu sadarbība ir nesusi kopējai Latvijas aizsardzībai.

Lai gan Latvijas valsts aizsardzības pamatā ir iedzīvotāji, taču svarīgi ir arī uzticami partneri, norāda ģenerālleitnants L.Kalniņš. Viens no šādiem partneriem ir Mičiganas Nacionālā gvarde, ar kuru Latvija sadarbojas jau 30 gadus. Šīs sadarbības rezultātā ir ne tikai celtas Latvijas Nacionālo Bruņoto spēku un Zemessardzes spējas, bet arī ir iegūta starptautiska pieredze, lai aizsargātu gan savu, gan sabiedroto valstu zemi un cilvēkus.

“Sadarbība ar Mičiganas Nacionālo gvardi 30 gadu garumā ir bijusi zelta vērta. Tas ir bijis milzīgs impulss Zemessardzes spēju attīstībai sākumā un pēc tam šo sadarbību esam pacēluši plašākā areālā, konkrēti uz visiem Nacionālajiem Bruņotajiem spēkiem,” uzsver komandieris.

Šo gadu laikā sadarbojoties ar Mičiganas Nacionālo gvardi ir attīstītas NBS gaisa spēku spējas, ieviešot “Black Hawk” projektu, kā arī pilnveidotas mehanizētās brigādes spējas, uzsākot raķešu artilērijas ieviešanu.

Pats svarīgākais ieguvums no Mičiganas Nacionālās gvardes, pēc ģenerālleitnanta L.Kalniņa vārdiem, ir filozofija, kā tiek veidoti bruņotie spēki. Pirmkārt, ņemot vērā, ka Zemessardze balstās uz pilsoņu brīvprātīgu iesaisti valsts aizsardzības sistēmas veidošanā un uzturēšanā, ir ļoti svarīgi nodrošināt zemessargu spējas, viņu apmācību līmeni un ekipējuma kvalitāti ekvivalentu profesionālā dienesta karavīriem.

Otrkārt, svarīgi veicināt bruņoto spēku prasmju attīstību starptautiskā vidē. “Mēs nevaram noslēgties sevī iekšienē. Valsts aizsardzības uzdevumu izpildei ir jābūt starptautiskā līmenī, lai ar savu dalību, ar savu pieredzi starptautiskajās operācijās mēs varētu palīdzēt citām valstīm un citām tautām,” norāda ģenerālleitnants.

Sadarbība ar Mičiganas Nacionālo gvardi ir nesusi augstu profesionalitātes līmeni gan NBS, gan Zemessardzei. Komandieris norāda, ka Latvijas karavīri, piedaloties mācībās un apmeklējot mācību centrus ASV, ir apguvuši Nacionālās gvardes augsto prasmju līmeni.

Latvijas karavīriem ir bijusi arī iespēja piedalīties starptautiskajās operācijās kopā ar Mičiganas Nacionālās gvardes karavīriem. Ģenerālleitnants L.Kalniņš atzīst, ka šī pieredze ir radījusi spēcīgu saikni starp abu valstu karavīriem un tai ir mūžīga vērtība.

“Viena lieta ir sadarbība miera laikā administratīvā un treniņu līmenī. Otra lieta, kad jūs esat kopā ļoti augstas intensitātes un bīstamības operācijās kāda tā bija Afganistāna. Tas uzreiz izveido ļoti spēcīgu “līmi” starp karavīriem, kas protams ir mūžīga vērtība gan Latvijai, gan arī ASV, “ intervijā portālam “Sargs.lv” uzsver NBS komandieris.

Raugoties nākotnē, viņš norāda, ka NBS turpinās attīstīt savas spējas un sadarbības jomas ar Mičiganas Nacionālo gvardi. Pašreizējie projekti tiks pabeigti un jau tiek plānoti jauni, kas palīdzēs attīstīt abu valstu karavīru kompetences, ņemot vērā arī Ukrainas bruņoto spēku pieredzi karā pret Krieviju.

Visbeidzot ģenerālleitnants L.Kalniņš uzsvēra, ka sadarbība starp NBS un Mičiganas Nacionālo gvardi sniedzas tālāk par partneriem. “Mēs esam draugi un tas ir pats svarīgākais, kas visvairāk mūs vieno un nodrošina šo stipro saiti. Tās nav tikai pieklājības vizītes, šeit ir draudzība starp zemessargiem, Nacionālo Bruņoto spēku karavīriem un Mičiganas Nacionālās gvardes karavīriem. Šī draudzība ir lepnums gan NBS, gan Mičiganas Nacionālajai gvardei,” ar prieku norāda ģenerālleitnants L.Kalniņš.

Dalies ar šo ziņu