NBS komandieris: Karā Ukrainā operacionālā iniciatīva ir ukraiņu pusē

Viedoklis
Sargs.lv/LSM.lv/LETA/BBC
NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Krievijas karā Ukrainā operacionālā iniciatīva ir Ukrainas bruņoto spēku pusē, un tas ir saistīts ar moderno raķešu sistēmu saņemšanu no rietumvalstīm. To intervijā Latvijas Radio raidījumam "Labrīt!" atzina Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

"Diezgan lielākā mērā mēs redzam, ka operacionālā iniciatīva ir ukraiņu pusē, bet tā ukraiņu pusē ir pārgājusi daudz agrāk – tad, kad ukraiņi saņēma modernās raķešu sistēmas, sāka iznīcināt ieroču un munīcijas glabātavas un arī loģistikas piegādes ceļus. Mēs redzam, ka ukraiņi daudz aktīvāk sāk darboties, lai beidzot arī realizētu savu mērķi – atbrīvotu Ukrainas teritorijas no okupantiem," sacīja Kalniņš.

Viņš teica, ka Ukraina pa maziem gabaliem atkaro okupētās pilsētas un ciematus, kā arī mēģina nostiprināt savus panākumus. Savukārt Krievijas spēki turpina stagnēt un nespēj atgūties no zaudējumiem, kas saistīti ar munīcijas noliktavu un loģistikas ķēžu zaudējumiem. "Tas ir milzīgs sitiens pa bruņoto spēku spējām," vērtēja NBS komandieris.

Kalniņš atzina arī, ka rietumvalstīm ir jāturpina piegādāt bruņojumu Ukrainai un jāapmāca ukraiņu karavīri. Kā piemēru viņš minēja nesen Latvijā apmācītos Ukrainas artilēristus darbam ar Ukrainas bruņotajiem spēkiem piegādātajām Latvijas haubicēm M109. Ukrainas karavīru apmācība Latvijā turpmāk varētu notikt vēl plašākā mērogā, tomēr kādi varētu būt apmācāmo skaitļi NBS komandieris neatklāja.

VakarEiropas Savienības (ES) dalībvalstu aizsardzības ministri Čehijas galvaspilsētā Prāgā vienojās izveidot militāro treniņu programmu Ukrainas karavīriem.

"Sargs.lv" jau vēstīja, ka kopš 29.augusta Ukrainas bruņotie spēki valsts dienvidos pārgājuši pretuzbrukumā. No krievu iebrucēju okupētās Hersonas saņemtas ziņas, ka pilsētā notiek apšaudes. Tikmēr Ukrainas valdība paziņojusi, ka pretuzbrukuma laikā nekādu informāciju nesniegs, lai par saviem mērķiem un spēku kustību neinformētu pretinieku.

Dalies ar šo ziņu