Krievijas izraisītā kara apskats – 29. augusts

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Krievu okupantu postījumi Ukrainā
Foto: Krievu okupantu postījumi Ukrainā Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas militārās amatpersonas paziņoja par Ukrainas pretuzbrukuma sākumu Hersonas apgabalā 29. augustā. Ukrainas amatpersonas ziņoja, ka Ukrainas spēki ir pārrāvuši pirmo aizsardzības līniju neprecizētos Hersonas apgabala rajonos un cenšas izmantot priekšrocības, ko daudzu nedēļu garumā radīja Ukrainas HIMARS triecienu radītie Krievijas sauszemes apgāžu līniju traucējumi. Ukrainas amatpersonas neapstiprināja, ka ir atbrīvotas kādas apdzīvotas vietas, taču daži Krievijas militārie blogeri un vārdā neminēti avoti, kas sazinājās ar Rietumu medijiem, apgalvoja, ka Ukrainas spēki atbrīvojuši vairākas apdzīvotas vietas uz rietumiem un ziemeļrietumiem no Hersonas pilsētas, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Daudzi Krievijas militārie blogeri tomēr ziņoja par vairākiem ukraiņu uzbrukumiem visā kontaktlīnijas garumā, un, visticamāk, Krievijas avotu vidū valdošās panikas dēļ informācijas telpa uz kādu laiku kļūs neskaidra. Krievijas mediji arī neskaidri pieminēja civiliedzīvotāju evakuāciju no Hersonas apgabala, bet pēc tam norādīja, ka okupācijas iestādes Hersonas apgabalā aicina iedzīvotājus meklēt patvērumu, nevis bēgt.

Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras ģenerāldirektors Rafaels Mariano Grossi paziņoja, ka misijas dalībnieki uz Zaporižjes atomelektrostaciju devās 29. augustā. Grossi norādīja, ka viņš vada misiju, bet ne viņš, ne aģentūra neprecizēja izmeklēšanas termiņus.

Krievijas avoti turpina izplatīt apgalvojumus, kuru mērķis, iespējams, ir manipulēt ar sabiedrisko domu un Atomenerģijas aģentūras izmeklēšanu. Vairāki Krievijas avoti apgalvoja, ka Ukrainas spēki apšaudījuši Enerhodaru, un dalījās ar fotogrāfijām, kurās esot redzama vieta, kur Ukrainas spēki 29. augustā uzbruka kodoldegvielas noliktavai. Ukrainas avoti ziņoja, ka Krievija turpina apšaudīt Enerhodaru netālu no atomelektrostacijas.

Ukrainas militārās amatpersonas paziņoja, ka Ukrainas spēki 29. augustā uzsāka pretuzbrukuma operāciju Hersonas apgabalā pēc tam, kad vairākas nedēļas bija nopietni traucējuši Krievijas sauszemes apgādes līniju darbību. Dienvidu operatīvās pavēlniecības preses pārstāve Natālija Gumeņuka paziņoja, ka Ukrainas spēki "uzsākuši pretuzbrukuma darbības daudzos virzienos" un ir pārrāvuši pirmo aizsardzības līniju neprecizētā apgabalā. Ukrainas operatīvā grupa "Kahovka" paziņoja, ka Ukrainas spēki ir pārrāvuši Krievijas apgādes līniju pāri Dņepras upei Hersonas apgabalā, un nosauca šo situāciju par "izcilu iespēju atgūt Ukrainas teritorijas. Grupa "Kahovka" arī ziņoja, ka Doņeckas Tautas Republikas (DNR) 109. pulks un Krievijas desanta karaspēks ir atstājuši savas pozīcijas neprecizētā Hersonas apgabala teritorijā. DNR 109. pulks jūnija beigās jau iepriekš bija publicējis aicinājumu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, kurā sevi identificēja kā piespiedu kārtā mobilizētu vienību, un sūdzējās, ka tā nav rotēta atpūtai ārpus frontes līnijas, un pauda nožēlu par sliktajiem apstākļiem frontē. Ukrainas militārās amatpersonas arī publicēja DNR dokumentu, kas datēts ar 24. jūliju un kurā bija pavēlēts pārvietot 109., 113. un 125. DNR pulkus uz Arhangeļskas, Visokopiljas, Zolota Balkas un Davidivas Bridu Hersonas apgabala ziemeļrietumos.

Ukrainas un Krievijas amatpersonas aicināja civiliedzīvotājus evakuēties vai meklēt patvērumu Hersonas apgabala rietumos. Ukrainas amatpersonas aicināja civiliedzīvotājus pamest Hersonas apgabalu, lai izvairītos no Ukrainas spēku triecieniem, un tiem, kas izvēlējās palikt Hersonas apgabalā, norādīja meklēt patvērumu prom no Krievijas militārās tehnikas. 29. augustā Krievijas spēki evakuēja savu militāro slimnīcu Melitopolē, baidoties par Ukrainas aktivitātēm.

Krievijas Aizsardzības ministrija 29. augusta vakarā apgalvoja, ka Ukrainas pretuzbrukums bija ierobežots, neveiksmīgs mēģinājums, tādējādi nosakot toni turpmākajām diskusijām par pretuzbrukumu Krievijas mediju telpā.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 29. augusts
Krievijas izraisītā kara situācija – 29. augusts George Barros, Kateryna Stepanenko, Noel Mikkelsen and Daniel Mealie/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas un Rietumu avoti apgalvoja, ka Ukrainas spēki pretuzbrukuma pirmajā dienā atbrīvojuši piecas apmetnes, taču šīs publikācijas sagatavošanas brīdī Ukrainas avoti nebija paziņojuši par nevienas apmetnes atbrīvošanu. Kāda vārdā nenosaukta valsts militārā amatpersona "CNN" pavēstīja, ka Ukrainas spēki atbrīvojuši Pravdiņu (aptuveni 34 km uz ziemeļrietumiem no Hersonas pilsētas), Novodmītrivku un Tomiņa Balku (abas aptuveni 23 km uz rietumiem no Hersonas pilsētas). Amatpersona arī paziņoja, ka Ukrainas spēki atbrīvojuši Arhangeļsku Inhulecas upes austrumu krastā. ISW nevar neatkarīgi pārbaudīt "CNN" ziņojumu. Ukrainas oficiālais ziņojums par 109. pulka, kas darbojas Hersonas apgabala ziemeļrietumu daļā, izvešanu var liecināt, ka ukraiņi ir šķērsojuši Inhulecas upi un iegājuši Arhangeļskā.

Ukrainas spēki 28. un 29. augustā turpināja veikt raķešu triecienus pa Krievijas munīcijas noliktavām un apgādes līnijām. Berislavas rajona militārās pārvaldes vadītājs Volodimirs Ļitvinovs ziņoja, ka Ukrainas spēki uzbruka krievu okupantu koncentrācijas punktam Berislavas mašīnbūves rūpnīcā, kā rezultātā rūpnīcā izcēlās liels ugunsgrēks. Odesas apgabala militārās pārvaldes preses pārstāvis Serhijs Bratčuks arī ziņoja, ka Ukrainas spēki uzbruka Krievijas komandpunktam pie Ziemeļu Krimas kanāla uz austrumiem no Nova Kahovkas un munīcijas noliktavai Havriļivkā. Ukrainas "Telegram" kanālos tika publicēti arī kadri, kuros, kā ziņots, redzams trieciens Antonivskas tiltam un netālu esošai baržai. Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība norādīja, ka Ukrainas spēki 28. augustā veica astoņus gaisa triecienus Krievijas pozīcijām.

Satelītattēli liecina, ka Krievijas spēki mēģina izbūvēt pontonu pārceltuvi pie Antonivskas tilta, kas 27. augustā, šķiet, bija puslīdz pabeigta. Ģeolokācijas satelītuzņēmumi arī parādīja, ka Kahovkas tilts joprojām nedarbojas, un kritiskajos tilta mezglos ir triecienu caurumi. Satelītattēli liecināja, ka Krievijas spēki turpina pārvietot militāro tehniku galvenokārt uz ziemeļiem virzienā uz Hersonas pilsētu, izmantojot pontonu prāmjus.

Krievijas spēki 29. augustā veica ierobežotus sauszemes uzbrukumus uz ziemeļiem no Slovjanskas. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki atkāpās pēc tam, kad bija mēģinājuši veikt uzbrukuma operācijas virzienā uz Bohorodičnu un Doļinu. 28. augustā publicētajos ģeolokācijas kadros redzami Ukrainas spēki Doļinā, kas liecina, ka iepriekšējie Krievijas apgalvojumi par Doļinas ieņemšanu bija nepatiesi.

Ģeolokācijas kadros arī redzams, ka Krievijas spēki apšauda Bražkivku, 16 km uz dienvidrietumiem no Izjumas, norādot, ka Krievijas spēki ir atkāpušies no šīs apdzīvotās vietas. Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka Krievijas spēki ir apšaudījuši Slovjansku un Raihorodoku, uz ziemeļaustrumiem no Slovjanskas.

Tiek ziņots, ka Krievijas spēki joprojām saskaras ar grūtībām uzturēt citas apgādes līnijas uz Ukrainas dienvidiem. Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjuščenko paziņoja, ka Krievijas loģistikas centieni, kas paļaujas uz Mariupoles dzelzceļa tranzītu, turpmākajās dienās, visticamāk, vājināsies elektrības trūkuma, stacijas celtņu bojājumu un plūdu dēļ, kas traucē dzelzceļa darbību Mariupolē.

Krievijas spēki 29. augustā veica ierobežotus uzbrukumus uz dienvidiem no Bahmutas. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Ukrainas spēki atvairīja Krievijas spēku mēģinājumus virzīties uz Kodemu un Zaitsevi uz dienvidiem no Bahmutas.

29. augustā Krievijas spēki turpināja virzīties uz priekšu ap Doņeckas pilsētu. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki neveiksmīgi virzījās uz Pervomaiske un Nevelske uz ziemeļrietumiem no Doņeckas pilsētas. Ģeolokācijas kadros redzams, ka Krievijas un DNR spēki virzās uz Kamjankas pilsētu 11km uz ziemeļaustrumiem no Avdijivkas. Papildu ģeolokācijas kadri liecina, ka Ukrainas spēki saglabā pozīcijas Piskas ziemeļrietumu nomalē, 15km uz ziemeļrietumiem no Doņeckas pilsētas, un ka Piskas apkaimē turpinās kaujas.

Krievijas spēki 29. augustā veica ierobežotu sauszemes uzbrukumu Doņeckas apgabala rietumos. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki veica neveiksmīgu sauszemes uzbrukumu virzienā uz Pavļivku, 30km uz dienvidrietumiem no Marijinkas.

Krievijas spēki 29. augustā neveica apstiprinātus sauszemes uzbrukumus Harkivas apgabala ziemeļaustrumos. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki veica gaisa uzlidojumu netālu no Nove, aptuveni 22 km uz ziemeļiem no Harkivas pilsētas, un turpināja veikt gaisa izlūkošanu gar Harkivas pilsētas asi. Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka Krievijas spēki uzbruka Oleksandrivkai uz dienvidrietumiem no Harkivas pilsētas.

Krievijas spēki 29. augustā veica ierobežotu sauszemes uzbrukumu Hersonas apgabala ziemeļrietumos. Krievijas spēki apšaudīja Nikolajevas pilsētu un apkārtējās apdzīvotās vietas ar "Smerch" un "Uragan" MLRS ieroču sistēmām.

Ģeolokācijas kadros un attēlos bija redzams, ka naktī no 28. uz 29. augustu dega Krievijas piekrastes aizsardzības objekts, iespējams, netālu esošās Krievijas 12. pretgaisa raķešu pulka "S-400" baterijas elements.

Krievijas federālie subjekti (reģioni) turpināja ziņot par brīvprātīgo vienību veidošanu, izvietošanu un apmācību, lai atbalstītu Krievijas iebrukumu Ukrainā. Baškortostānas Republikas vadītājs Radijs Habirovs paziņoja, ka brīvprātīgo bataljoni "Šaimuratovs" un "Dostavalovs" 29. augustā izvietoti Ukrainā. Ziemeļosetijas vadītājs Sergejs Menjailo paziņoja, ka Ziemeļosetijā tiks izveidoti brīvprātīgo bataljoni "Alagir" un "Nogir", kas papildinās Ukrainā darbojošos bataljonu "Alanija".

Krievijas federālie subjekti agresīvi reklamē militāro līgumdienestu, lai piesaistītu vairāk rekrūšu. Arhangeļskas apgabala gubernators Aleksandrs Cibuļskis paziņoja, ka Arhangeļskas Jaunatnes patriotiskās audzināšanas centrs kopā ar citām Krievijas veterānu organizācijām izveidojis 10 dienu sagatavošanas kursu, lai sagatavotu brīvprātīgos militārajam dienestam.

Tiek ziņots, ka Krievijas militārās vienības piespiež obligātā militārā dienesta beidzējus parakstīt militāros līgumus. Krievijas izdevums "Ridus" ziņoja, ka iesauktie un viņu radinieki sūdzējušies vietējam militārās rekrutēšanas centram Tveras apgabalā, ka kāda nenoteikta militārā vienība, kas atrodas tās jurisdikcijā, ar psiholoģiskā spiediena palīdzību piespiež iesauktos parakstīt militāros līgumus. Militārā vienība esot ieslēgusi iesauktos telpā bez atvērtiem logiem un ūdens, lai izdarītu psiholoģisko spiedienu un piespiestu iesauktos parakstīt militāros līgumus. Tveras apgabala militārās rekrutēšanas centrs noliedza šos apgalvojumus.

Ukrainas partizānu aktivitātes pastiprināšanās okupētajās teritorijās turpina apdraudēt Krievijas vājās politiskās kontroles iespējas okupētajā Ukrainā. Iespējamie ukraiņu partizāni Hersonas apgabala rietumos 28. augustā okupētajā Hola Pristānā (15km uz dienvidiem no Hersonas pilsētas) nošāva un nogalināja Krievijas kolaborantu un bijušo Ukrainas Augstākās Radas (parlamenta) deputātu Oleksiju Kovaļovu. 29. augustā Melitopoles mērs Ivans Fjodorovs ziņoja arī par četriem spēcīgiem sprādzieniem, kas iznīcināja neprecizētus Krievijas militāros mērķus Melitopoles ziemeļos.

Krievijas okupācijas iestādes, visticamāk, pastiprinās pasākumus, lai apspiestu pastiprinošās partizānu aktivitātes, ņemot vērā bažas par Ukrainas pretuzbrukumu Ukrainas dienvidos.

Dalies ar šo ziņu