Ukrainas aizstāvji samazina Krievijas spārnoto raķešu krājumus, liekot šaut pa viltus mērķiem

Konfliktu zonas
Sargs,kv/BBC/The Washington Post/LETA/Ukrainska Pravda
ASV ražotā augstās precizitātes artilērijas raķešu sistēma "HIMARS"
Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas bruņotie spēki nolēmuši būtiski samazināt Krievijas rīcībā esošo tālās darbības spārnoto raķešu daudzumu, liekot tās izšaut uz viltus mērķiem, piemēram, no finiera veidotām augstas precizitātes reaktīvo raķešu sistēmu “HIMARS” mulāžām, vēsta “Washington Post”

“Sargs.lv” jau vēstīja, kopš ASV un Rietumvalstis Ukrainai piegādājušas “Himars” un M270 reaktīvo artilērijas raķešu palaišanas sistēmas, Ukrainas bruņotie spēki ar to palīdzību iznīcinājuši virkni Krievijas okupantu spēku noliktavu, komandpunktu un karaspēka koncentrēšanās vietu un citu vērtīgu objektu, piemēram, tālās un vidējās darbības pretgaisa aizsardzības iekārtu. Tāpat pielietojot raķešu sistēmas sagrauts Antonova tilts pār Dņepru pie Hersonas, kā arī tilts pār Novokahovkas dambis, kas tika izmantos krievu agresoru spēku apgādei.

Šobrīd “HIMARS” un M270 sistēmu izmantošana Ukrainai ļāvusi salauzt Krievijas okupantu uzspiestā kara gaitu, vēršot pārsvaru par labu Ukrainas spēkiem. Krievijas agresoru pavēlniecības ieskatā “HIMARS” sistēmas ir augstākās prioritātes mērķi, kuru iznīcināšanai tiek lietoti visi iespējamie līdzekļi, tostarp augstas precizitātes spārnotās raķetes.

Tiesa, ieilgstot Krievijas agresijai pret Ukrainu un nesasniedzot tās mērķus, augstas precizitātes raķešu izlietojums pieaug, taču to aizvietošana Rietumvalstu noteikto sankciju dēļ par Krievijas iebrukumu Ukrainā ir teju neiespējama.

Saskaņā ar Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvja Vadims Skibicka vēstīto, Krievijas rīcībā palikuši ne vairāk kā 45% no raķetēm, kas tai bija februārī, uzsākot atkārtoto iebrukumu Ukrainā. Īpaši sarežģīta situācija ir ar taktiskajām ballistiskajām raķetēm “Iskander”, no kuru krājumiem atlikuši vien 20%.

Sarežģīta situācija esot arī ar spārnotajām raķetēm "Kalibr", kuru trūkst. To vietā krievi pret zemes mērķiem izmanto pielāgotas pretkuģu raķetes H-22 un zenītraķetes S-300. Taču arī šo ieročukrājumi izsīkstot.

Visbēdīgāk ir ar izlielītajām hiperskaņas raķetēm "Kinžal", kas Krievijas bruņojumā esot vairs tikai 30 vai 40 vienību. Turklāt, tie ir paraugi, kas pirmie nonākuši armijā, kamēr to masveida ražošana nav sākta.

Lai noplicinātu Krievijas bruņojumu vēl vairāk, Ukrainas aizstāvji no finiera sameistarojuši “HIMARS” iekārtu kopijas. Kā norāda Ukrainas karavīri, šādu viltus mērķu izmantošana jau dod savu pozitīvo efektu.

Ienaidnieka dronu izlūkošanas sistēma šādas mulāžas neatšķir no īstas “HIMARS” sistēmas, taču, tās atrodot, pārraida datus okupantu karakuģiem, kas bruņoti ar spārnotajām raķetēm un atrodas Melnajā jūrā, lai veiktu triecienu.

Šādi Ukrainas aizstāvji nošauj divus zaķus vienlaicīgi – spēj konstatēt gan rajonu, no kurienes palaista raķete, gan noplicināt okupantu raķešu krājumus.

Kā norādīja kāda augsta ranga, anonīma Ukrainas Aizsardzības ministrijas amatpersona, pēc šiem uzbrukumiem Krievijas puse vēlāk lepni ziņo, ka iznīcinājusi “HIMARS” sistēmas, kaut patiesībā trāpīts ir mulāžai.

Nesen šādi izvietota viltus “HIMARS”baterija likusi krieviem tās virzienā izšaut vismaz 10 spārnotās raķetes “Kalibr”, vēl vairāk samazinot Krievijas rīcībā esošo tālās darbības raķešu krājumus.

Ukrainas armija  apņēmusies paplašināt šādu viltus mulāžu ražošanu daudz plašākai lietošanai.

Tikmēr “Washington Post” skaidro, ka trāpījumi replikām bieži tiek izmantoti par pamatu krievu propagandas paziņojumiem par Rietumvalstu piegādāto artilērijas sistēmu iznīcināšanu.

"Viņi [Krievijas vadošie propagandisti]  jau paziņojuši, ka iznīcinājuši vairāk “HIMARS” sistēmu, nekā Ukrainai ticis piegādāts,” sarunā ar laikrakstu saka kāds anonīms ASV diplomāts.

"Sargs.lv" jau vēstīja, ka Ukraina 29.augustā uzsāka Hersonas apgabala atbrīvošanas operāciju, pārejot uzbrukumā Krievijas okupantiem. Vienlaikus Ukrainas valdība paziņojusi, ka operacionālās drošības dēļ nekādu informāciju par notiekošo nesniegs.

Dalies ar šo ziņu