F-35 iznīcinātāji Grieķijā palīdzētu atturēt Krieviju un veicinātu operācijas Tuvajos Austrumos

Viedoklis
Sargs.lv/National Interest
F-35 iznīcinātājs
Foto: F-35 iznīcinātājs AFP/Scanpix

Jaunākās paaudzes F-35 iznīcinātāju skaita palielināšanās Eiropā sniedz būtiskas priekšrocības NATO spēku reaģēšanai un rīcībai. Somijas, Polijas un Grieķijas F-35 iznīcinātāji varētu veidot aizsardzības perimetru ap Austrumeiropu, lai atturētu Krieviju. Tāpat Grieķijas ģeogrāfiskās atrašanās vieta varētu būtiski palīdzēt operācijās Tuvajos Austrumos, norāda ziņu vietnes ”National Interest” redaktors un bijušais Pentagona eksperts Kriss Osborns.

Laiks pirms Šveices un Somijas lēmuma iegādāties F-35 jaunākās paaudzes iznīcinātājus bija pilns ar spekulācijām un stratēģiskām pārdomām par NATO atturēšanas pozīciju nākotnē. Šajā laikā Pentagona F-35 kopīgās programmas birojs un to ražotājs "Lockheed Martin" pilnībā klusēja.

Pentagona noslēpumainā un klusēšana turpinājās pat tad, kad notika apspriedes par potenciālajiem jaunajiem F-35 klientiem. Tomēr valstu paziņošanas temps par plāniem iegādāties F-35 iznīcinātājus ir pārsteidzis pat dažus F-35 aizstāvjus. Tas ir veicinājis diskusijas un iedvesmojis turpmākajām spekulācijām par to, kura valsts tos iegādāsies nākamā, uzskata Pentagona bijušais eksperts K. Osborns.

Arī Grieķija ir nosūtījusi oficiālu pieprasījumu Pentagonam iegādāties, iespējams, pat 24 F-35 iznīcinātājus. Jau vairākus gadus jautājums par Grieķijas F-35 iegādi ir izraisījis neskaitāmus jautājumus, kuros tika apšaubīts, vai Grieķija vispār var atļauties iegādāties šādus lidaparātus un vai "Lockheed Martin" pašlaik ir pietiekama ražošanas jauda, lai tos saražotu. Laikrakstā "Air Force Magazine" 2020. gada ziņojumā tika pausta iespēja, ka Grieķija varētu būt gatava iegādāties lietotus F-35, lai ietaupītu naudu.

Neatkarīgi no tā, kā vai kad šie jautājumi tiks atrisināti, Grieķijas F-35 flotes izredzes rada daudz interesantu jautājumu par NATO nostāju un spējām. Nesenie notikumi, piemēram, Somijas izvēle iegādāties savus F-35 liek domāt par lielākām iespējām arī Grieķijai tikt pie šī lidaparāta. Piemēram, Somijas, Polijas un Grieķijas F-35 spēki varētu veidot aizsardzības perimetru ap Austrumeiropu, lai atturētu Krieviju. Grieķijas F-35 varētu novērot Krieviju no Dienvidiem, savukārt Somijas un Polijas F-35 varētu nosegt Ziemeļus un centru.

Grieķijā bāzētie Dienvidu F-35 spēki varētu sasniegt arī Melno jūru un palīdzēt aizsargāt galvenos Austrumu sabiedrotos, piemēram, Rumāniju, skaidro K. Osborns.

Vēl viens būtisks mainīgais faktors attiecībā uz potenciālajiem Grieķijas F-35 spēkiem ir pilnīgi neatkarīgs no vajadzības atturēt Krieviju. Grieķijas F-35 būtu sasniedzami Tuvajos Austrumos un varētu palīdzēt jebkurā operācijā šajā reģionā. Tā kā Turcijai ir aizliegts piedalīties F-35 programmā, Grieķijas F-35 varētu pavērt uzbrukuma koridoru uz Tuvajiem Austrumiem.

Jau tikai tuvuma dēļ Grieķijas F-35 varētu apdraudēt arī Irānu un atturēt Irānas agresiju. Turklāt Grieķijas F-35 gaisa kuģi varētu sniegt sabiedroto atbalstu Izraēlas F-35 spēkiem. Tādējādi lokācijas ziņā Grieķija ir unikāli piemērota, lai pilnvērtīgi izmantotu F-35 spējas.

Dalies ar šo ziņu