Toms Rostoks: Raķešu uzbrukumi ASV bāzēm Irākā bija atbilde uz Irānas sabiedrības gaidām

Viedoklis
Sargs.lv
Irāka, Irāna
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Irānas raķešu uzbrukums Irākas bāzēm drīzāk bijis domāts kā atbilde Irānas sabiedrības gaidām. Tai militārā komandiera Kasema Soleimani nāve bija liels trieciens, tāpēc no valdības tika gaidīta nekavējoša rīcība, norāda Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra vadošais pētnieks Toms Rostoks.

Pati Irāna paziņojusi, ka, apšaudot Irākas aviobāzes, kurās atradās ASV un citu sabiedroto valstu spēki, ir īstenojusi "samērīgu" pašaizsardzību, tādejādi atriebjoties par Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu.

Kā stāsta T. Rostoks, Irānai bija vajadzīgs, lai no vienas puses šis uzbrukums izskatās kā izlēmīga un nekavējoša atbilde ASV rīcībai, bet no otras – lai šajos uzbrukumos neviens neciestu, īpaši jau amerikāņu karavīri. 

"Tagad Irānas masu mediji var ziņot, ka ir nodarīti milzīgi postījumi karabāzēm Irākā, kurās atrodas arī ASV karavīri. Tajā pašā laikā – nav nodarīts tāds kaitējums, neviens nav nogalināts, lai ASV būtu iemesls tālāk eskalēt situāciju."
Toms Rostoks
Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra vadošais pētnieks
Toms Rostoks

Izsakot prognozes par situācijas attīstību, eksperts norāda, ka tālākie soļi no Irānas, visticamāk, sekos, taču diez vai tie būs reāli kara draudi. “Irānas ārlietu ministrs jau arī ir izteicies, ka šis solis nav vērsts uz situācijas eskalāciju, bet ka tā ir proporcionāla atbilde. Arī ASV prezidents D. Tramps vietnē “Twitter” paudis, ka “viss ir labi”. Lai nu tā būtu! [..] Protams, ka no Irānas puses var sekot vēl kas, bet nedomāju, ka tie būs  reāli kara draudi. Drīzāk vairāk slēpti soļi, kā tas ir bijis līdz šim, piemēram, uzbrukumi tankkuģiem, Saūda Arābijas naftas infrastruktūrai un tamlīdzīgi," norāda T. Rostoks.

Jau ziņots, ka vienā no apšaudē cietušajām bāzēm atradās ar Latvijas karavīri. Valsts prezidents Egils Levits medijiem norādījis, ka Latvijas karavīri atrodas Irākā pēc šīs valsts valdības uzaicinājuma piedalīties misijā cīņā ar "Daesh", līdz ar to, kamēr šis aicinājums ir spēkā, Latvijai nav pamata atsaukt savus karavīrus.

Prezidents arī paudis, ka lēmumu par karavīru atsaukšanu varētu pieņemt tādā gadījumā, ja radikāli mainītos drošības situācija Irākā, tomēr tas esot militārs jautājums. 

"Sargs.lv" jau rakstīja, ka Irāna izšāvusi raķetes uz vairākām Irākas aviobāzēm, kurās izvietoti ASV un citu sabiedroto valstu, tostarp Latvijas, karavīri. Tas bija pirmais akts Irānas solītajā atriebībā par Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandiera ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu ASV bezpilota lidaparātu triecienā Bagdādē.

Dalies ar šo ziņu