Aizsardzības ministrija: Latvijas karavīri aviobāžu apšaudē Irākā nav cietuši

Konfliktu zonas (Papildināts)
Sargs.lv/LETA
Irāka
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Irākā dienošie Latvijas karavīri aviobāžu apšaudē Irākā nav cietuši un atrodas drošībā, liecina Aizsardzības ministrijas rīcībā esošā informācija. Latvijas bruņoto spēku karavīri jau  bijuši informēti, ka šāds uzbrukums varētu būt gaidāms, tāpēc bija laicīgi sagatavojušies.

Irānas raķešu uzbrukumu trešdienas naktī piedzīvojusi "Al Asad" bāze, kurā mitinās arī seši Latvijas karavīri. Pašlaik ASV puse veic situācijas izvērtēšanu pēc uzbrukuma, apkopojot bāzei nodarītos bojājumus.

Jau ziņots, ka Irāna izšāvuši vairāk nekā desmit ballistiskās raķetes uz vismaz divām Irākas aviobāzēm, kurās atrodas ASV karavīri; vienā to tām bijuši arī Latvijas karavīri.

Irākā šobrīd atrodas seši Nacionālo bruņoto spēku instruktori, kuri līdz šim veica vietējo drošības spēku apmācību. Taču, ņemot vērā situācijas saasināšanos, Latvijas karavīri kopā ar pārējām koalīcijas dalībvalstīm šīs apmācības uz laiku ir pārtraukuši.

Latvija jau kopš 2014. gada ir pievienojusies starptautiskajai koalīcijai cīņā pret teroristisko grupējumu “Daesh”. Irākas karavīru apmācība norit koalīcijas militārās operācijas "Inherent Resolve" ietvaros, kas paredz arī vietējo spēku apmācību.

Tuvākajā laikā Latvijas valdība lems, vai atbalstīt Nacionālo bruņoto spēku dalības termiņa pagarināšanu starptautiskajā operācijā pret "Daesh" Irākā. Gala lēmums būs jāpieņem Saeimai.

"Sargs.lv" jau rakstīja, ka Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandieris ģenerālmajors Kasems Soleimani, kurš tika uzskatīts par vienu no ietekmīgākajiem Irānas līderiem, pēc ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojuma janvāra sākumā tika nogalināts ASV bezpilota lidaparāta triecienā pie Bagdādes lidostas.

Irāna par viņa nāvi draudēja atriebties, savukārt Irākas parlaments pieprasīja izvest no valsts ASV vadītās starptautiskās koalīcijas spēkus. 

Pentagons jau paziņojis, ka bijis gatavs iespējamiem Irānas uzbrukumiem. "Šīs bāzes ir bijušas augstas trauksmes gatavības stāvoklī saistībā ar norādēm, ka Irānas režīms plānojis uzbrukt mūsu spēkiem un interesēm reģionā," sacīja Pentagona preses sekretārs.

Dalies ar šo ziņu