Latvija gatava turpināt dalību pret “Daesh” vērstajā misijā Irākā

Konfliktu zonas (Papildināts)
Sargs.lv/LSM.lv/LETA
Irāka
Foto: Foto: maj. Oskara Kalves personiskais arhīvs

Latvija ir gatava turpināt pret teroristu organizāciju “Daesh” vērsto misiju Irākā, ja izvest Nacionālo bruņoto spēku karavīrus nepieprasīs Irākas valdība, tā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta Panorāma” atzina premjerministrs Krišjānis Kariņš.

Šobrīd pēc Irākas valdības uzaicinājuma starptautiskās koalīcijas spēkos Irākā “Al Asad” bāzē, kas vērsti pret “Daesh” dien seši Nacionālo bruņoto spēku instruktori, apmācot Irākas karavīrus.

Nākamnedēļ Ministru Kabinets plānoja lemt par Latvijas karavīru kontingenta palielināšanu Irākā līdz 30 instruktoriem. Tomēr, pieaugot spriedzei ASV un Irākas attiecībās pēc ASV veiktā uzbrukuma, kurā līdz ar Irānas Revalucionālās vienības "Kudsas spēki" komandieri ģenerāli Kasemu Soleimani tika nogalināts arī Irākas paramilitārās vienības Tautas mobilizācijas spēki komandieris Abu Mahdi al Muhandiss, misijas nākotne ir neskaidra. Pēc veiktā uzbrukuma Irākas parlaments pieņemtajā rezolūcijā pieprasīja izvest no valsts NATO karavīrus. Irākas valdība šajā jautājumā savu pozīciju pagaidām nav paudusi. Līdz tam Latvija par misijas nākotni plāno konsultācijas ar ar Baltijas valstīm, Dāniju un ASV.

Latvijas Aizsardzības ministrijas pozīcija paredz turpināt misiju vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, misija ir izšķiroši svarīga, jo savos pamatos vērsta pret “DAESH”, kas, lai arī ir novājināta, joprojām ir ārkārtīgi bīstama, turpinot apdraudēt drošību Eiropā un pārējā pasaulē. Tādējādi, ja Latvija nolemtu misiju pamest, tiktu pieļauta augsnes sagatavošana tālākiem teroristu uzbrukumiem Eiropā. Otrkārt, Aizsardzības ministrija atbalsta pēdējās dienās veiktās ASV darbības un tai nav mazāko šaubu par stratēģiskā partnera pieņemtajiem lēmumiem. Tāpat Latvija noskaņota turpināt atbalstīt un nepamest ASV brīdī, kad jāsaskaras ar Irānas veiktajiem uzbrukumiem atriebībā par K. Soleimani nogalināšanu.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka trešdienas naktī Irānas bruņotie spēki izšāva vairāk nekā 10 ballistiskās raķetes pa sabiedroto spēku bāzēm Irākā. Raķetes trāpījušas arī Al Asad bāzei, kurā dien Latvijas karavīri, taču viņi uzbrukumā nav cietuši, jo ziņas par plānoto Irānas uzbrukumu tikušas saņemtas laicīgi un karavīri spējuši sagatavoties uzbrukumam.

Dalies ar šo ziņu