Tiek sperti pirmie soļi dronu koalīcijas attīstībā

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Latvijā ražots drons
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Aktīva Latvijas aizsardzības nozares uzņēmumu dalība Ukrainas bruņoto spēku atbalstam paredzētajā dronu koalīcijā paver iespējas kā dronu tehnoloģiju attīstībai, tā arī kopējā Latvijas ekonomikas izaugsmes kāpināšanai, tā pēc pirmās uzņēmēju un aizsardzības ministra Andra Sprūda tikšanās paziņoja Latvijas Drošības un aizsardzības uzņēmumu federācijas DAIF Latvija valdes priekšsēdētāja Elīna Egle.

Tikšanās ar nozares uzņēmējiem notika 29. janvārī, kas bija pirmā Aizsardzības ministrijas organizētā sanāksme par dronu koalīcijas veidošanu. Tajā aizsardzības ministrs Andris Sprūds ar uzņēmējiem pārrunāja nākamos soļus, uzsvaru liekot tieši uz Ukrainas reālajām vajadzībām, kā arī sagaidot atgriezenisko saiti no uzņēmējiem par gatavību pievienoties dronu koalīcijai.

Sanāksmes laikā tika noteikti konkrēti uzdevumi industrijai par iespējamu konsorciju veidošanu, lai ne tikai ražotu labus dronus, bet lai tos ražotu masveidīgi un ar iespējami zemākām izmaksām. Šāds risinājums sniegtu iespēju attīstīties ne tikai dronu ražotajiem, bet arī dažādu komponentu ražotājiem, piesaistot dronu ražošanā arī citu nozaru uzņēmējus.  

“Mēs uz šo raugāmies ļoti pozitīvi. Uzņēmumiem ir dots līdz februāra sākumam iesniegt savus priekšlikumus. Mēs ļoti ceram, ka būs uzņēmumi, kas uzņemsies līdera pozīcijas šajā jomā un mūsu pienesums Ukrainas kaujas laukā būs praktisks,” intervijā atzīst E. Egle.

Jautājot, cik daudz pašmāju uzņēmumu ir gatavi pievienoties dronu koalīcijai, viņa atbild, ka to pašlaik nav iespējams pateikt. “Laiks rādīs, cik daudz uzņēmumi būs gatavi pievienoties, jo  uzdevums ir gana konkrēts, nevis vispārīga vienošanās par sadarbību. Ir grūti pateiks, cik būs gatavi īsā laika periodā realizēt izvirzītās prasības. Par veidu, ka visu to tālāk organizēt, par to mēs vēl tikai vienosimies, kad mēs sapratīsim, kas tad ir tie darītāji un kas šajā uzdevumā var celt un nest,” skaidro E. Egle.

Pašlaik tiek runāts par mazo dronu ražošanu dronu koalīcijas ietvaros, un, kā norāda E. Egle, Latvijā ražotie droni tiek augstu novērtēti. Vaicājot par Latvijas industrijas ieguvumiem kļūstot par daļu no dronu koalīcijas, DAIF Latvijas valdes priekšsēdētāja norāda, ka tā ir lieliska iespēja Latvijā ražoto produkciju pārbaudīt reālā kaujas laukā, ņemot vērā, ka elektroniskā karadarbība pastāvīgi attīstās un droniem ir jābūt noturīgiem pret šīm jaunajām elektroniskās karadarbības metodēm.

“Dronu ražošana sniegs izrāvienu Latvijai kopumā šajā jomā, tīri tautsaimniecībā. Mūsu uzņēmumi vairāk ražos, vairāk nodarbinās, vairāk maksās nodokļus. Kā arī mums ir jādomā pašiem par sevi, jo mēs redzam, cik izšķiroša loma šīm bezpilota sistēmām ir nākotnes kaujas laukā un cik svarīgi mums šo kompetenci ir attīstīt arī Latvijas drošības vajadzībām,” piebilst E. Egle.

Dronu koalīcijas koncepta mērķis ir apvienot Latvijas un citu Ukrainas atbalsta grupas (Ramšteinas formāts) valstu resursus dronu nozarē, lai palīdzētu Ukrainai gūt nepieciešamo pārsvaru šajā karadarbības jomā.

Dronu koalīcija ietvers dronu un rezerves daļu piegādes, lidaparātu testēšanu un mācību nodrošināšanu, kā arī citu tehnisko risinājumu ieviešanu.

Dalies ar šo ziņu