T. Bretons: Eiropas artilērijas ražotāji šogad spējuši palielināt ražošanas jaudu par 50%

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv/Politico
155 milimetru artilērijas lādiņi frontē Ukrainā
Foto: REUTERS/scanpix

Eiropas Savienības aizsardzības industrija sasniegusi tādus ražošanas apjomus, kas tai ļauj šā gada laikā izpildīt iepriekš Ukrainai dotos solījumus par 155 milimetru artilērijas lādiņu piegādēm, tomēr konkrēti piegāžu apjomi aizvien paliek dalībvalstu ziņā, tā trešdien Eiropas Savienības aizsardzības ministru tikšanās laikā Briselē norādījis Eiropas Komisijas iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons, vēsta izdevums “Politico”.

Runājot par Eiropas artilērijas lādiņu ražošanas kapacitātes celšanu, komisārs atzina, ka “darbs ir paveikts”.

Pērn T. Bretons solīja, ka līdz 2024. gadam Eiropas Savienības dalībvalstis spēs sagatavot miljonu munīcijas lādiņu piegādēm Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Lai gan par spīti solījumiem, līdzšinējie Rietumvalstu, tostarp Eiropas valstu piegādes apjomi Ukrainas bruņotajiem spēkiem bijuši mazāki par solīto, saskaņā ar T. Bretona teikto, Eiropas bruņojuma ražošanas jaudas beidzot ir sasniegušas spēju saražot solīto apjomu.

"Šodien mēs jau esam šajā līmenī. Citiem vārdiem sakot, mēs esam divus mēnešus priekšā grafikam, lai Eiropā ražotu vairāk munīcijas, protams, kā Ukrainai, tā arī mūsu pašu drošībai," trešdien Eiropas Savienības dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmē Briselē sacīja T.Bretons.

Līdz šim Rietumu sabiedrotie Ukrainu atbalstījuši Ukrainu ar miljardiem eiro vērtu aizsardzības aprīkojumu, lai šādi sekmētu Kijivas spēju pretoties smagos kara noziegumos apsūdzētā Krievijas diktatora Vladimira Putina veiktajam iebrukumam.

Saskaņā ar T. Bretona teikto, Eiropas Savienības munīcijas ražošanas jaudai 2024. gadā vajadzētu sasniegt 1,4 miljonus 155 milimetru lādiņu gadā, bet 2025. gadā šiem apjomiem vajadzētu palielināties līdz divu miljonu lādiņu atzīmei.

"Kopš pagājušā gada februāra mēs ievērojami palielinām munīcijas ražošanas jaudu Eiropā. Pieaugums ir gandrīz par 50 procentiem no tā, kādas tās bija iepriekš," sacīja T.Bretons.

Tiesa, runājot par to, cik daudz lādiņu no kopējiem saražotajiem apjomiem tiks realitātē nodoti Ukrainai, Bretons bija daudz izvairīgāks, sakot, ka šis jautājums jau ir dalībvalstu ziņā.

"Es runāju tikai par rūpniecisko bāzi," viņš piebilda.

Eiropas Savienības akts munīcijas ražošanas atbalstam ir padarījis pieejamus 500 miljonus eiro valstīm, kuras vēlas palielināt ražošanas jaudu. Šī akta ietvaros Eiropas Komisija izskatīs 82 ar lādiņu ražošanu saistītos projektus, izvēloties un līdzfinansējot - 20 līdz 30" pretendentu iesniegtās aktivitātes.

Dalies ar šo ziņu