Somija plāno atvērt “Patria” rūpnīcu Ukrainā

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv/Defence news
"Patria" bruņumašīna Ādažu poligonā
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Somijas bruņumašīnu ražotājs “Patria” ir vēl viens Eiropas militārās industrijas uzņēmums, kas apsver iespēju izveidot ražotni Ukrainā, vēsta militārais medijs “Defence News”.

Karam ieejot jau deviņpadsmitajā mēnesī, sabiedroto valstis apsver jaunas iespējas, kā atbalstīt Ukrainu tās cīņa pret agresorvalsti Krieviju ilgtermiņā. Līdz šim valstis sūtīja savu tehnikas un munīcijas rezerves, taču karam ievelkoties, sabiedrotie meklē jaunus ilgtspējīgas palīdzības veidus.

Somijas vietējie mediji nesen ziņoja, ka Somijas bruņumašīnu ražotājs “Patria Group” apsver iespēju daļu savas ražošanas izvietot Ukrainā.

"Kopumā mēs zinām, ka Ukraina interesējas par Somijas aizsardzības nozares ražojumiem un ka starp valdībām un uzņēmumiem ir notikušas diskusijas, lai veicinātu divpusējo sadarbību materiālu jomā. Ir pieteiktas komerciālās eksporta licences, un Aizsardzības ministrija ir paātrinājusi procedūru, lai tās izskatītu," “Defence News” norāda Somijas aizsardzības ministrijas amatpersona.

Arī “Patria” nav skaidri atbildējusi par šo iespēju. E-pastā uz “Defence News” jautājumu uzņēmums atbildēja, ka pašlaik nevar komentēt notiekošās diskusijas.

Somijas nacionālā raidorganizācija “Yleisradio Oy” iepriekš norādīja, ka Somijas uzņēmums ar Ukrainu varētu noslēgt līdzīgu vienošanos, kāda tam ir ar Poliju un Latviju par savu transportlīdzekļu ražošanu vietējā tirgū.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis (Mateusz Morawiecki) vēl aprīlī sociālo mediju platformā “X” paziņoja, ka Ukraina no “Patria Group” pasūtījusi 100 bruņumašīnu, kuras jāpiegādā Polijai.

Nekomentējot iespējamu sadarbību ar Kijivu, “Patria Group” pārstāve Sirje Ahvenlampi - Hivonena (Sirje Ahvenlampi-Hyvönen) paskaidroja, ka tehnoloģiju pārnese un vietējās ražošanas koncepcijas ir uzņēmuma biznesa modeļa neatņemama sastāvdaļa.

Pēc ekspertu domām, iespēja atvērt vietējā ražošanas uzņēmumu rūpnīcu Ukrainā, visticamāk, gūs politisku atbalstu Helsinkos. Somijas Starptautisko attiecību institūta pētnieks Džoels Linnainmeki (Joel Linnainmäki) ir pārliecināts, ka uzņēmuma atvēršanai Ukrainā būs spēcīgs atbalsts jaunajā labēji konservatīvajā valdībā, kā arī tas gūs atbalstu Somijas parlamentā.

“Šajā bildē labi iederētos “Patria” un Ukrainas sadarbība. Somijai ir arī tendence rūpīgi sekot un salīdzināt sevi ar mūsu tuvāko kaimiņvalstu, piemēram, Zviedrijas, Norvēģijas un Dānijas politiku, kuras, šķiet, arī pēta ražošanas iespējas Kijivā,” norāda Dž.Linnainmeki.

Taču jebkuras izmaiņas ražošanas procesos vai piegādes ķēdēs, īpaši aktīvajā kara zonā, ir ārkārtīgi sarežģītas un var radīt lielus riskus.

Dalies ar šo ziņu