VIDEO: Aizsardzības industrija ar NBS testē inženiertehniskos risinājumus ar spridzināšanas metodi

Uzņēmējdarbība un inovācijas (Papildināts)
Sargs.lv
Ceļa sagraušana ar spridzināšanas metodi/Foto: Aizsardzības ministrija
Foto: Ceļa sagraušana ar spridzināšanas metodi/Foto: Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) inženieru apakšvienības NBS poligonos testē  aizsardzības industrijas pārstāvju izstrādātos inženiertehniskos risinājumus iespējamā pretinieka bruņoto kolonnu aizkavēšanai, novirzīšanai vai iznīcināšanai. Šoreiz tas tika darīts ar spridzināšanas metodi, poligona teritorijā uzspridzinot dzelzsbetona ceļa posmu Skrundas apkārtnē.

Image
Ceļa sagraušana ar spridzināšanas metodi
Foto: Ceļa sagraušana ar spridzināšanas metodi/Aizsardzības ministrija

Latvijas aizsardzības industrijas uzņēmumi sadarbībā ar NBS pašlaik strādā pie dažādu produktu un tehnisko risinājumu izstrādes, lai stiprinātu Latvijas bruņoto spēku kaujas un aizsardzības spējas nākotnē.

Šie risinājumi tiek izstrādāti, gan pārņemot esošo NATO un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu bruņoto spēku pieredzi, gan praktiski dzīvē testējot tās atziņas, kas gūtas vai atkārtoti apstiprinātas līdz ar Krievijas Federācijas atkārtotu iebrukumu Ukrainā un Ukrainas aizstāvju pielietotajām okupācijas karaspēka pretdarbības metodēm.

Image
 Ceļa sagraušana ar spridzināšanas metodi
Foto: Ceļa sagraušana ar spridzināšanas metodi/Aizsardzības ministrija

 

Šoreiz NBS poligona teritorijā Skrundā tika uzspridzināts dzelzsbetona ceļa posms, tādējādi testējot aizsardzības industrijas pārstāvju izstrādātos inženiertehniskos risinājumus iespējamā pretinieka bruņoto kolonnu aizkavēšanai, novirzīšanai vai iznīcināšanai.
Image
Ceļa sagraušana ar spridzināšanas metod
Foto: Ceļa sagraušana ar spridzināšanas metodi/Aizsardzības ministrija

Eksperimentu organizēja NBS inženieri, lai pārliecinātos par risinājuma atbilstību Latvijas bruņoto spēku vajadzībām.

Kā daži no galvenajiem priekšnosacījumiem šādu inženiertehnisko risinājumu izstrādē uzsverama to salīdzinoši vienkāršā izgatavošana, uzglabāšana un pielietošana, kā arī ātrums, ar kādu iespējams panākt vēlamo efektu uz iespējamo pretinieku.

Šis tests veikts Aizsardzības ministrijas grantu programmas ietvaros, kurā vairāki aizsardzības industrijas uzņēmumi saņēmuši finansējumu savu produktu un tehnisko risinājumu testēšanai un izstrādei.

Aizsardzības ministrijas uzņēmumiem piešķirtie granti paredz projektu realizāciju tādās jomās kā bruņojums, bezpilota sistēmas, specializētā pārtika un citās bruņotajiem spēkiem svarīgās jomās.

Dalies ar šo ziņu