“Patria” pārstāvji aicina Latvijas uzņēmumus 13. septembrī piedalīties Industrijas dienā

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Līdzšinējā Latvijas industrijas iesaiste “Patria” 6x6 projektā bijusi ļoti veiksmīga, un pagaidām viss notiek pēc plāna, lai jau no 2023. gada šos transportlīdzekļus varētu ražot Latvijā – Cēsīs bāzētajā uzņēmumā “Defence Partnership Latvia”, tā intervijā “Sargs.lv” norāda Somijas uzņēmuma “Patria Land OY” prezidents Jussi Jārvinens (Jussi Järvinen). Viņš aicina arī citus uzņēmumus būt aktīviem un piedalīties 13. septembrī gaidāmajā Industrijas dienā Ādažu bāzē, lai uzzinātu vairāk par “Patria” 6x6 projektu un vietējo ražotāju iesaisti. Pietiekšanās termiņš dalībai Industrijas dienā noslēdzas 3. septembrī.

J. Jārvinens atzīst, ka ražošanas lokalizācija ir daļa no Somijas uzņēmuma “Patria” stratēģijas, kas praktizēta jau iepriekš ar dažādām transportlīdzekļa platformām. Taču šī esot pirmā reize, kad tas tiek darīts Latvijā un tieši ar 6x6 transportlīdzekļiem, par ko “Patria” pārstāvim ir liels gandarījums.

Līdz šim  ir noslēgti līgumi ar piecām dažādām Latvijas kompānijām, taču vietējo uzņēmumu iesaiste “Patria” klasterī turpinās. Mūsu līdzšinējā sadarbība ir radījusi 10 jaunas darba vietas, kā arī esam veikuši pasūtījumus produkta izpētes un attīstības programmai vairāku simtu tūkstošu eiro vērtībā.

“Mērķis ir līdz 2023. gadam pilnībā attīstīt vietējo piegāžu ķēdi. Tas nozīmē, ka šogad un nākamgad pirmie “Patria” 6x6 bruņutransportieri galvenokārt tiks piegādāti no Somijas, bet no 2023. gada bruņumašīnas plānots ražot Cēsīs. Lēmums pārnest ražošanu uz Latviju nozīmē stabilu un ilgtspējīgu piegāžu drošību Latvijas NBS 6x6 transportlīdzekļiem, kā arī rada būtisku pienesumu Latvijas ekonomikai un aizsardzības industrijai” viņš saka.

Pašlaik “Patria” 6x6 projektā piedalās Latvija un Somija, taču interesi par iesaisti izrādījusi arī Zviedrija, kas oficiālas sarunas par iepirkumu plāno uzsākt jau drīzumā. Arī jebkurai citai sabiedrotajai valstij nākotnē ir iespēja parakstīt vispārīgo vienošanos un veikt transportlīdzekļu pasūtījumu.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija. “Patria Land OY” prezidents Jussi Jārvinens.
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija. “Patria Land OY” prezidents Jussi Jārvinens.
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija. “Patria Land OY” prezidents Jussi Jārvinens.

“Patria Land OY” prezidents atzīst, ka uzņēmumam ar Zviedriju riteņu bruņoto platformu izstrādē ir ilgstoša sadarbības vēsture. Turklāt arī Zviedrija savā rīcībā vēlas iegūt jaunākās paaudzes bruņutransportierus, tāpēc arī ir interese par 6x6 platformām.

“Mēs Zviedrijai piegādājām “XA” sēriju – iepriekšējo “Patria” sešriteņu variantu, kā arī 8x8 riteņu piedziņas platformu “AMV”. Tādējādi tas būtu tikai loģisks solis, ka Zviedrija ir ieinteresēta šajā 6x6 projektā. Zviedrija ir apmierināta ar līdzšinējiem “Patria” produktiem, un tas ir veiksmīgs abu valstu sadarbības piemērs,” viņš saka.

Turklāt Somijas un Latvijas projekts par jauno platformu izstrādi joprojām ir atvērts. “Katrā ziņā esam pārliecināti, ka ar laiku tam pievienosies arvien jaunas Eiropas dalībvalstis, vēl vairāk nostiprinot mūsu jau izveidotās piegādes ķēdes,” pauž J. Jārvinens.

Tāpat “Patria Land OY” pārstāvis saredz potenciālu sadarbībai ar Latvijas uzņēmumiem arī nākotnē, piedāvājot tiem iespēju piedalīties kādā no kopīgiem projektiem. Turklāt uzņēmuma “Patria” pārstāvji no 13. septembrī piedalīsies Industrijas dienā Ādažu bāzē, kur uzņēmumiem būs iespēja uzzināt vairāk par “Patria” 6x6 projektu un vietējo ražotāju iesaisti.

Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija. "Patria 6x6" līguma parakstīšana.
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija. "Patria 6x6" līguma parakstīšana.
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija. "Patria 6x6" līguma parakstīšana.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka 30. augustā Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens (Antti Kaikkonen) un Somijas uzņēmums “Patria” parakstīja vispārīgo vienošanos par 6x6 bruņu transportlīdzekļu iegādi, kurā iekļauts Latvijas pasūtījums vairāk nekā 200 jauno bruņumašīnu piegādei. Plānots, ka pirmie transportlīdzekļi NBS rīcībā nonāks jau šī gada oktobrī, kamēr visas platformas Latvijas bruņotajiem spēkiem tiks piegādātas līdz 2029. gadam.

Savukārt šī gada 13. septembrī Ādažu bāzē norisināsies ikgadējā Industrijas diena – Latvijas uzņēmēju spēju demonstrācijas pasākums, kura mērķis ir sniegt iespēju Latvijas uzņēmējiem iepazīstināt Nacionālos bruņotos spēkus, kā arī citu Ādažu bāzē izvietoto spēku pārstāvjus ar saviem Latvijā ražotajiem produktiem vai pakalpojumiem, kas jau atraduši pielietojumu bruņoto spēku nodrošinājuma un apgādes sistēmā vai ir ar šādu potenciālu.

Uzņēmumi, kuri vēlas piedalīties pasākumā, līdz 3. septembra plkst. 14.00 tiek aicināti pieteikties, aizpildot pieteikuma veidlapu, kas atrodama šeit: https://bit.ly/38sk9Za

Aizsardzības ministrija vērš uzmanību, ka pasākumā varēs piedalīties tikai vakcinētas vai Covid-19 pārslimojušas personas, kuras varēs uzrādīt derīgu digitālo sertifikātu

Dalies ar šo ziņu