Pabriks: Parakstītā vienošanās par “Patria” 6x6 iegādi stiprinās NBS spējas un pašmāju industriju

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Patria 6x6
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Latvijas, Somijas un uzņēmumu “Patria” 30. augustā parakstītais līgums par 6x6 bruņutransportieru iegādi stiprinās gan NBS kaujas spējas, gan Latvijas industriju un ekonomiku kopumā, jo plānots, ka no 2023. gada šīs platformas pilnībā tiks ražotas Latvijā, tā Ādažu bāzē pēc vispārīgās vienošanās parakstīšanas sacīja Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Līgumā iekļauts Latvijas pasūtījums vairāk nekā 200 jauno bruņumašīnu piegādei un plānots, ka pirmie transportlīdzekļi NBS rīcībā nonāks jau šī gada oktobrī, kamēr visas platformas Latvijas bruņotajiem spēkiem tiks piegādātas līdz 2029. gadam.

Pabriks atzīst, ka šis līgums ir ļoti svarīgs Latvijas attīstībai. Paralēli tam, ka ar jauno 6x6 bruņutransportieru iegādi tiks nodrošinātas konkrētas bruņoto spēku vajadzības, vienlaikus tiks stiprināta arī Latvijas ekonomika – tiks radītas jaunas darba vietas un attīstīta militārā industrija.

Image
Pabriks
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Lielākais sasniegums ir vienošanās starp Latvijas un Somijas valdību un uzņēmumu “Patria”, ka mēs varēsim šos transportlīdzekļus ražot šeit, Latvijā! Tas ir ieguvums visām trim pusēm, jo tādējādi Latvija kļūs par sadarbības partneri ilgtermiņā, uzlabojot jau tā līdz šim veiksmīgo sadarbību ar Somiju,” viņš norāda.

Arī Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens (Antti Kaikkonen) pauda gandarījumu par parakstīto vienošanos, norādot – šis starptautisks līgums ir ļoti svarīgs abām valstīm un ir tikai sākums sadarbībai. Tagad ir līguma fāze par reālu iepirkumu abu valstu bruņotajiem spēkiem atbilstoši katras valsts noteiktajam grafikam.

Image
Patria 6x6
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Somijas valdības un uzņēmuma “Patria” parakstītais līgums paredz, ka Somijas bruņotie spēki 2023. gadā saņems 1600 6x6 transportlīdzekļus. Tas demonstrē Somijas vēlmi pirkt šīs bruņu platformas, lai uzlabotu savas armijas mobilitāti. Šis līgums ir lielisks piemērs reālai sadarbībai starp ES valstīm, un arī citas dalībvalstis ir laipni aicinātas tajā piedalīties,” viņš uzsvēra, piebilstot, ka dalība šajā programmā stiprina ieskatīto pušu bruņotos spēkus, aizsardzības spējas un stiprina vietējo ekonomiku.
Patria 6x6
Somijas aizsardzības ministrs
Anti Kaikonens (Antti Kaikkonen)

Tikmēr uzņēmuma “Patria Group” prezidents un valdes priekšsēdētājs Esa Rautalinko norādīja uz Latvijas nozīmīgo vietu Somijas militārajā vēsturē jau kopš 1. Pasaules kara, kad Latvijā cīnījās 27. somu Jēgeru bataljons, kas tiek uzskatīts par moderno Somijas aizsardzības spēku pamatu. Viņaprāt, arī šī līguma parakstīšana ir nozīmīgs stūrakmens abu valstu aizsardzības un militārās attīstības stiprināšanā.

“6x6 transportlīdzeklis ir ļoti spējīgs un ideāli piemērots tā galvenajam uzdevumam. Tā kļūs par vienu no galvenajām mobilitātes platformām Latvijas bruņotajos spēkos un var tikt izmantota gan pašmāju, gan starptautiskās operācijās. Kā vēsta sens militārs teiciens – amatieri runā par stratēģiju, profesionāļi domā par loģistiku,” viņš saka. Tāpat, nodrošinot transporta uzturēšanu un vēlāk arī ražošanu uz vietas, tiks stiprināta arī Latvijas piegāžu ķēžu drošība, jaunas darba vietas un tehniskā ekspertīze.
Patria 6x6
“Patria Group” prezidents un valdes priekšsēdētājs
Esa Rautalinko
Image
Patria 6x6
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Jau ziņots, ka A. Pabriks, Somijas aizsardzības ministrs un Somijas uzņēmums “Patria” šodien parakstīja vispārīgo vienošanos par 6x6 bruņu transportlīdzekļu iegādi, kurā iekļauts Latvijas pasūtījums vairāk nekā 200 jauno bruņumašīnu piegādei.

Latvijas pasūtījuma līgumcena ir aptuveni 200 miljoni eiro, un tajā ir iekļauta transportlīdzekļu piegāde, sākotnējā uzturēšana un personāla apmācības. Plānots, ka pirmās jaunās 6x6 bruņumašīnas Latvijas bruņoto spēku rīcībā nonāks jau šī gada oktobrī, savukārt visas NBS vajadzībām atbilstošās platformas paredzēts piegādāt līdz 2029. gadam.

Tāpat plānots, ka transporta uzturēšana, remonts un nākotnē arī iespējamā modernizācija tiks veikta Latvijā, kas ne tikai dos pienesumu ekonomikai, bet nodrošinās piegāžu drošību, kas īpaši svarīgi krīzes apstākļos. Tas arī bija viens no Latvijas izvirzītajiem priekšnosacījumiem, uzsākot “Patria” 6x6 transportlīdzekļu platformas pētniecības un izstrādes fāzi.

Pašlaik šajā projektā piedalās Latvija un Somija, taču interesi par iesaisti izrādījusi arī Zviedrija, kas oficiālas sarunas par iepirkumu plāno uzsākt šī gada septembrī. Arī jebkurai citai sabiedrotajai valstij nākotnē ir iespēja parakstīt vispārīgo vienošanos un veikt transportlīdzekļu pasūtījumu.

Image
Patria 6x6
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka 2020. gada 29. janvārī Latvija un Somija parakstīja tehnisko vienošanos par abu valstu bruņoto spēku mobilitātes uzlabošanu, izstrādājot jaunu, uz "Patria" 6x6 transportlīdzekļu bāzes balstītu sistēma. Igaunija parakstīja tehnisko vienošanos vēlāk, bet pēc tam nolēma nepievienoties pētniecības un izstrādes līgumam.

Savukārt 2020. gada 15. oktobrī starp Latviju, Somiju un uzņēmumu "Patria Land Oy" tika parakstīts pētniecības un izstrādes līgums, kas jau konkrētāk paredz izstrādāt valstu prasībām pielāgotu transportlīdzekli.

Pirmā "Patria" jaunā 6x6 transportlīdzekļa prototipa prezentācija notika šī gada 26. maijā Ādažu poligonā, bet 15. jūnijā Ministru kabinets apstiprināja informatīvo ziņojumu "Par 6x6 bruņutransportieru iegādi Taktiskās mobilitātes spējas attīstības ietvaros". Uz šī ziņojuma pamata arī tiek slēgts starpvaldību līgumu ar Somiju par konkrēto transportlīdzekļu iegādi.

Dalies ar šo ziņu